Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo je vinen tím, že v Česku tak zdražily potraviny? Hledali jsme odpověď pomocí dat

Odpovědnost za růst cen potravin si mezi sebou dlouhodobě přehazují zemědělci, potravináři i obchodníci. Ilustrace: Deník N
Odpovědnost za růst cen potravin si mezi sebou dlouhodobě přehazují zemědělci, potravináři i obchodníci. Ilustrace: Deník N

Těžiště českého růstu cen se v posledních měsících přesunulo z energií do oblasti potravin. Jídlo v obchodech navíc v Česku zdražuje rychleji než ve většině zemí Evropské unie. Vysoké ceny už proto prověřuje ministerstvo zemědělství i antimonopolní úřad. Deník N analyzoval dostupná data a ověřil tvrzení, která se ve veřejném prostoru jako vysvětlení drahých potravin objevují.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když se Hercule Poirot pustí do vyšetřování vraždy v Orient expresu, mezi podezřelé postupně zařadí dvanáct spolucestujících. Spletitý případ má zajímavé rozuzlení – románový detektiv odhaluje, že za smrt podnikatele Ratchetta je různou měrou odpovědný každý z nich.

S drahými potravinami je to podobné. Podezřelých je hned několik. Nalezení jediného a jednoznačného viníka je prakticky nemožné, protože každý z nich se na vysokých cenách nějak podílí. Přesto se lze dopátrat alespoň indicií, které do „detektivního případu“ pomohou vnést více světla. A ověřit tvrzení, jež debatu o drahých potravinách provázejí.

Jaký je stav?

Inflace v Česku v posledních měsících zmírňuje, v meziročním srovnání tomu pomáhají zejména levnější pohonné hmoty. Hlavní položkou růstu cen jsou nyní potraviny. Například cena vepřového masa je aktuálně oproti loňsku vyšší o třetinu, mléko zdražilo skoro o polovinu a za cukr teď Češi dají dvakrát tolik, co loni v březnu.

Zdražování potravin se určitě netýká jen Česka. Jde o globální problém, který před více než rokem spustila ruská agrese proti Ukrajině. V jejím důsledku v Evropě raketově vystřelily nahoru ceny energií, po celém světě zdražilo obilí i hnojiva. Tyto vstupní komodity ovlivňují ceny celého potravinářského trhu. Jejich významnými vývozci jsou právě Rusko a Ukrajina.

Globální ceny potravin ale už ze svého vrcholu z loňského jara postupně klesají. Pomáhá tomu letní dohoda o odblokování exportu ukrajinského obilí přes Černé moře, dobré místní úrody nebo pokles spotřeby některých plodin.

V Evropě ale zdražování pokračuje. I když energie a pohonné hmoty v posledních měsících zlevnily, potravináře a zemědělce stále ovlivňují vysoké ceny z loňska. Platí to pro osiva nebo hnojiva nakoupená v roce 2022. U energií zase podniky mohou mít cenu zafixovanou na delší dobu. Na levnější tarify tak mohou přejít, až když jim fixace končí.

To ale stále nevysvětluje, proč je teď Česko „premiantem“ ve zdražování potravin. Unijní průměr potravinové inflace země převyšuje o čtyři procentní body. České meziroční zdražování potravin je v rámci EU šesté nejvyšší. Ještě před začátkem války přitom tuzemsko příliš nevybočovalo z unijního průměru.

Co říkají hlavní aktéři?

Jako v každé správné detektivce jsme v roli vyšetřovatele vyslechli svědky a podezřelé. V našem případě to jsou ekonomové, zástupci zemědělců, potravinářů a obchodních řetězců a vedle nich také ministerstvo zemědělství nebo antimonopolní úřad (ÚOHS).

Každý přednesl argumenty zdůvodňující vysokou cenu potravin v Česku. Vyjmenujeme si teď ty hlavní a později je konfrontujeme s dostupnými daty. Nejde o konkrétní citace, ale parafráze jednotlivých argumentů.

  • Energie v Česku zůstávají na evropské poměry drahé. Tuzemští zemědělci a potravináři jsou tak v nevýhodě.
  • Nákladové ceny klesají, ty na pultech ale dolů nejdou. Obchody je zřejmě drží uměle nahoře.
  • Dominance obchodních řetězců je příliš velká. Ceny spolu nejspíš koordinují a omezují tím soutěž na trhu.
  • Zemědělci mají vysoké zisky, ceny potravinářů rostou více než dovozců z ciziny. Problém je třeba hledat v drahé české produkci.
  • Český trh je malý, je na něm menší konkurence. Zemědělství vládnou velké farmy, potravinářství zase velké podniky jako Agrofert.
  • Ceny potravin dělí železná opona. Ve východních státech EU potraviny zdražují rychleji, protože tam zemědělci a potravináři příliš neinovují a byli hůře připravení na energetickou krizi.

„Energie v Česku zůstávají na evropské poměry drahé“

Takto argumentují zemědělci a potravináři. „Elektřina je oproti roku 2020 dražší o 200 procent, plyn o 340. Vládní strop je velmi vysoký a české potravináře hluboce znevýhodňuje oproti zahraniční konkurenci,“ postěžoval si Radek Slanec, šéf Českého svazu zpracovatelů masa.

Co říkají čísla? Celounijní srovnání

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Inflace

Jídlo a gastronomie

Zemědělství

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější