Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslední Hra o trůny: odvážný krok HBO do neznámých fantasy vod se bohatě vyplatil

Pohleďme zimě vstříc v osmé řadě seriálu. Foto: HBO Europe
Pohleďme zimě vstříc v osmé řadě seriálu. Foto: HBO Europe

Hooodně dlouhý text pro všechny fanoušky i nováčky Hry o trůny. Kdo usedne na železný trůn? Tak zní otázka, kterou marketingové oddělení stanice HBO bombarduje média a sociální sítě, ale i fyzický prostor. Ačkoliv je k vidění pouze na placené kabelové televizi, nešlo letos ataku za Západozemí uniknout.

Hra o trůny směřuje ke krvavému válečnému finále. Pokud by se našel někdo, kdo si konečně oddychl, že to internetové třeštění kolem podivné drsné pohádky s draky a zombies konečně bere za své, má smůlu. HBO totiž už teď chystá přinejmenším jeden další seriál, který se do světa země Západozemí vrátí.

Seriál Hra o trůny běží na stanici HBO od roku 2011 a stanice právě začala vysílat poslední osmou sezónu. Ta se na obrazovky vrací po roční přestávce. Finále totiž má být mimořádně epické. Poslední sezóna bude mít pouhých šest epizod, které se budou, stejně jako u předchozích sérií, vysílat s týdenními intervaly. Každá z posledních čtyř epizod ale bude trvat kolem 80 minut, což už odpovídá délce celovečerního filmu.

Tvůrci jsou velmi skoupí na informace o tom, co se bude ve finále odehrávat. Odhalili ale, že nás čeká dosud nejmonumentálnější bitva celého seriálu. Bitvu o Winterfell (Zimohrad) bude režírovat Miguel Sapochnik, který už v seriálu pracoval na velkolepých bojových scénách v bitvě o Tvrdodomov a bitvě bastardů. Sapochnik má podle informací režírovat epizody 3 a 5, takže bitva nás čeká v jedné z nich. Bitva o Zimohrad nebude pojímána z pohledu jedné postavy jako zmíněné dvě předchozí bitvy, ale z několika různých perspektiv. „Ve scéně bude dvacet a víc představitelů hlavních rolí a každý z nich si bude chtít urvat záběr pro sebe… Došel jsem k závěru, že čím méně boje se v dané scéně odehrává, tím lépe to působí,“ okomentoval natáčení Sapochnik, který se při natáčení inspiroval bitvou o Helmův žleb z prostřední části filmové trilogie Pán prstenů.

Přichází zima, ne ale na naši planetu

Zatímco v šesté sezóně hodně postav umíralo a četné dějové větve se uzavíraly, sedmá sezóna už byla vlastně přípravou na finální bitvu s armádou nemrtvých Bílých jezdců. Hrdinové se postupně scházeli v Zimohradu, takže epizody byly plné hořkosladkých setkání, kde si postavy vyříkávaly své minulé křivdy a vzpomínaly na dávná příkoří. První epizoda osmé sezóny, která už byla na HBO odvysílaná, pokračuje ve stejném duchu. Většina klíčových postav už je na Zimohradu a očekává střetnutí s hrozbou ze severu. Namísto strategií proti armádě zombies se ale pořád řeší spíš třenice mezi jednotlivými hrdiny.

„Lidé Západozemí bojují své individuální bitvy o moc, status a bohatství. Zaměstnávají je natolik, že přehlížejí hrozbu přicházející zimy, která může zničit celý jejich svět. Vidím tu obrovskou souvislost s tím, co se dnes děje s planetou,“ prohlásil autor předlohy Hry o trůny a spoluautor seriálu George R. R. Martin. Srovnání s postojem dnešní civilizace ke klimatické změně je dost případné. Celý seriál vlastně pojednává o tom, jak

Film

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější