Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muellerova zpráva: Trump se snažil mařit spravedlnost, ale jeho podřízení ho neposlechli

Donald Trump opakovaně lhal a chtěl, aby i jeho podřízení lhali. Protože ale nevypovídal pod přísahou, lhaní veřejnosti není trestný čin. Foto: Michael Vadon, Flickr
Donald Trump opakovaně lhal a chtěl, aby i jeho podřízení lhali. Protože ale nevypovídal pod přísahou, lhaní veřejnosti není trestný čin. Foto: Michael Vadon, Flickr

Po dvou letech práce a měsíci utajování se včera americká veřejnost konečně dočkala. 448 stránek detailní práce detektiva Roberta Muellera, který se svým týmem rozkrýval fungování Donalda Trumpa a jeho týmu, bylo konečně zpřístupněno všem.

Muellerova zpráva se hned po zveřejnění stala historicky významným materiálem, ke kterému se budou vracet i budoucí generace. Navzdory tomu, jak její obsah dosud prezentoval ministr spravedlnosti William Barr i prezident Donald Trump, totiž poskytla zdrcující pohled do zákulisí toho, jak 45. americký prezident a jeho lidé pracují.

Na čtyři stovky stránek detailního popisu situací, rozhovorů a vazeb vynesly na světlo mnoho závažných informací, které ukázaly, že Trumpův tým měl jak kontakty s ruskými agenty, tak se snažil zabránit vyšetřování. Vyjmenoval deset konkrétních případů. „Nepodařilo se mu to pouze proto, že podřízení neuposlechli jeho pokynů,“ stojí v Muellerově zprávě.

Jedna z těch nejzávažnějších informací je ale až na jejím samém konci. „Kdybychom mohli říct, že prezident nebránil výkonu spravedlnosti, řekli bychom to. Ale na základě faktů a právních standardů takový závěr nemůžeme vynést,“ podotýká Robert Mueller.

To je v přímém rozporu s tím, co dosud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější