Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to zdrcující a pro odvolaného ředitele katastrofa, říká jeho nástupce v čele olomouckého muzea

Ministr kultury odvolal ředitele Muzea umění Olomouc. Do prozatímní správy ho svěřil Ondřeji Zatloukalovi. Foto: ČTK
Ministr kultury odvolal ředitele Muzea umění Olomouc. Do prozatímní správy ho svěřil Ondřeji Zatloukalovi. Foto: ČTK

V čele Muzea umění Olomouc skončil jeho dosavadní ředitel Michal Soukup. Ve čtvrtek ho na základě závěrů auditu odvolal ministr kultury Antonín Staněk. Do čela muzea, které chystá obří projekt Středoevropského fóra za stovky milionů korun, prozatím jmenoval Soukupova zástupce Ondřeje Zatloukala. „Je to obrovská rána pro muzeum umění a katastrofa pro pana ředitele Soukupa,“ řekl Zatloukal Deníku N.

Naznačovala poslední jednání mezi ministerstvem kultury a zástupci olomouckého muzea, během kterých se vztah obou institucí zlepšil, že pan ministr přikročí k takovému řešení a odvolá pana Soukupa? 

Ne. Sledovali jsme jeho vyjádření. Například v České televizi řekl, že neuvažuje o personálních výměnách, že by to bylo neslušné vůči novému řediteli, který by se do této situace dostal. Za sebe musím říct, že jsem tento krok nečekal. Když jsem jel na schůzku s panem ministrem, předpokládal jsem, že budeme jednat o něčem jiném.

Co jste tedy předpokládal, když jste na schůzku jel?

Sekretariát pana ministra oslovil našeho ředitele, jestli by mohl přijet na schůzku. Náš pan ředitel je v pracovní neschopnosti, takže jsem jel já jako jeho statutární zástupce. Před dvěma dny jsem ministrovi psal dopis, kde jsem ho zdvořile žádal o schůzku a vypsal jsem mu věci, na kterých jsme se na poslední schůzce dohodli. Předpokládal jsem, že budeme hovořit o přípravě Středoevropského fóra, takže jsem byl velmi překvapen, když mi pan ministr tuto skutečnost oznámil.

Myslíte si, že pan ministr odvolal ředitele Soukupa oprávněně? Argumentoval především tím, co v muzeu zjistil audit. 

Nemyslím si to.

Proč si to nemyslíte?

Měl jsem možnost sledovat, co bylo panu Soukupovi vytýkáno. Dávali jsme i několik vyjádření směrem k auditu. Auditoři je nevzali v potaz, ale my si za nimi stojíme. Co se týče auditu, je to názor proti názoru.

Ředitel odboru auditu ministerstva kultury Miroslav Leixner uvedl, že jste se s připomínkami auditu nedostatečně vypořádali.

My jsme se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Středoevropské fórum v Olomouci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější