Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otázky a odpovědi k nákupu letounů F-35: Proč o nich jednáme, jaké máme alternativy a proč nejsou „hlavně na útok“

Britský letoun F-35 Lightning II. Foto: RAF
Britský letoun F-35 Lightning II. Foto: RAF

Zástupci ministerstva obrany už několik měsíců jednají v USA o nákupu nejmodernějších bojových letounů F-35. Finální nabídka pro českou vládu má být hotová do října. Kolem zvažovaného nákupu se objevuje řada otázek, přinášíme odpovědi na ty nejčastější.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Proč jednáme o pořízení nových letadel?

Česko nyní provozuje čtrnáct stíhacích letounů JAS-39 Gripen (dvanáct jednomístných ve verzi C, dva dvoumístné ve verzi D). Letouny má pronajaté od Švédska. Pronájem byl rozhodnutím daným ekonomickou situací na začátku 21. století i korupční aférou, která původní rozhodnutí gripeny koupit provázela.

Původně Česko chtělo pořídit dvě letky, tedy 24 letadel, po povodních v roce 2002 se ale vláda – už ne Zemanova, ale Špidlova – rozhodla pro pronájem, který vyšel levněji.

Daní za to byla skutečnost, že Češi byli omezeni v možnosti nasadit letadla v zahraničí, například při bojových operacích. Gripeny tak startovaly zejména k nekomunikujícím letadlům a české letectvo jimi – na svou velikost velmi často – přispívalo ke střežení vzdušného prostoru jiných zemí.

Bojové letouny jsou také běžnou součástí výzbroje zemí NATO s výjimkou těch nejchudších.

Proč je favoritem F-35?

Krátce řečeno proto, že armáda vypracovala vojenské doporučení, podle nějž je F-35 celkově pro Česko nejvhodnější. Kritéria jsou utajovaná, což je na jednu stranu logické, na druhou stranu to otevírá prostor pro pochybnosti.

F-35 je jediný letoun

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější