Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi umělou inteligenci příliš nevítají. Podle průzkumu převládají obavy a skepse. Výjimkou jsou nejmladší

Budoucnost žurnalistiky spočívá v kombinaci lidské a robotické práce, soudí česká veřejnost. Foto: Adobe Stock, generováno umělou inteligencí.
Budoucnost žurnalistiky spočívá v kombinaci lidské a robotické práce, soudí česká veřejnost. Foto: Adobe Stock, generováno umělou inteligencí.

Česká veřejnost je vůči umělé inteligenci silně skeptická. Pozastavení jejího vývoje by uvítalo 59 % lidí. To je jeden z hlavních výsledků aktuálního sociologického šetření společnosti Ipsos ve spolupráci s Katedrou žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pokud máte dojem, že ChatGPT používá úplně každý a mluví se o něm až přespříliš, mýlíte se. Tradiční česká náklonnost k technickým novinkám se v případě generativní umělé inteligence zatím příliš neprojevuje. Konverzačního robota společnosti OpenAI zatím vyzkoušelo jen 15 % populace. Tento podíl roste se vzděláním a klesá s věkem. Alespoň to plyne z výsledků šetření Ipsosu, které proběhlo ve dnech 4.–11. dubna na vzorku 1041 osob starších osmnácti let. Vzorek modeloval složení české populace.

Největší zájem o ChatGPT celkem nepřekvapivě jeví mladí lidé. Ve skupině do 24 let s ním má zkušenost 54 % dotázaných. Mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi (bez ohledu na věk) to je 22 %, tedy překvapivě málo.

Převládajícím postojem respondentů šetření je nedůvěra. Průzkum uvádí, že 34 % z nich „rozhodně podporuje“ a 25 % „spíše podporuje“ výzvu odborníků a aktivistů k pozastavení vývoje umělé inteligence. Z toho mimo jiné plyne, že tato výzva vzbudila podstatně větší zájem než možnost prohlédnout si fungování umělé inteligence na vlastní oči, což

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Umělá inteligence

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější