Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať se nám to líbí, nebo ne, agresivnímu Rusku budeme čelit po desetiletí nebo déle

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Komentář Edwarda Lucase: Kvůli váhání, půtkám a podbízivému hraní na efekt se v západních zemích promarnil čas, který nám Ukrajina dala. Krásně to dokládá nedávná komicky marnivá cesta prezidenta Macrona do Číny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Postaví se Británie na stranu nervózních Východoevropanů, nebo ospalých Západoevropanů? Tohle dilema před nás staví čím dál patrnější rozkol mezi našimi spojenci (myšleno britskými spojenci, autor je tamní novinář, pozn. edit.) ohledně války na Ukrajině. Pro většinu Západoevropanů je hlavní prioritou konflikt zadržet a zvládnout. Pro sousedy Ruska je to existenční boj, který je třeba drtivě vyhrát. Obojí to být nemůže.

Pokud nadcházející ukrajinská ofenziva ztroskotá, zadrhne se nebo přinese jen skromné úspěchy, země jako Francie, Německo, Itálie a Španělsko se budou cukat před vyhlídkou na další rok bojů a s tím spojenými náklady a riziky. Spolu s mnoha představiteli administrativy Spojených států usoudí, že dozrál čas na nějakou dohodu o výměně půdy za mír, kterou by třeba mohla zprostředkovat Čína.

Naopak pokud bude velký protiútok výrazně úspěšný, mnoho lidí ze Západu z různých důvodů dostane strach. Podle nich je správné pokusit se vytlačit síly Vladimira Putina z části nebo z většiny území, které obsadily, a připravit tak půdu pro jednání. Ale ruský vůdce by neměl být zahnán do kouta nebo ponížen natolik, aby mohl uvažovat o použití jaderných zbraní.

Této hranice by se dalo dosáhnout poměrně rychle: Ukrajina například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

NATO

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

USA

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější