Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rakouští komunisté šokovali velkým úspěchem. Zasednou v dalším zemském parlamentu, potvrdili trend

Vlajka Rakouské komunistické strany. Foto KPÖ, Flickr, CC BY SA 20
Vlajka Rakouské komunistické strany. Foto KPÖ, Flickr, CC BY SA 20

Včera se obyvatelé rakouské spolkové země Salcbursko vyjádřili ve volbách. Překvapením byl velký nárůst podpory tamější komunistické strany – s více než 11 % obdržela v regionálních volbách nejvíce hlasů od druhé světové války – v minulých volbách získala pouhých 0,4 % – a zasedne do zemského parlamentu. Komunistické straně ve včerejších volbách totiž připadl každý devátý hlas. Spolková země napodobila Štýrsko, jehož hlavnímu městu šéfuje komunistická starostka.

Velkým překvapením včerejších zemských voleb v rakouské spolkové zemi Salcbursko je dvouciferný zisk tamější komunistické strany (KPÖ), která dalece předčila veškeré prognózy – doposud byla v této spolkové zemi totiž zcela bezvýznamná.

Na celostátní úrovni však tyto výsledky potvrzují tendence posilování stran z okrajů spektra na úkor středu, který naopak oslabuje.

Ještě patrnější síla rakouských komunistů se prokázala v samotném hlavním městě spolkové země, ve stopadesátitisícovém Salcburku, kde krajně levicová strana získala téměř 22 % odevzdaných hlasů, díky čemuž se tam umístila hned na druhém místě za středopravicovými lidovci – stranou ÖVP. Ta celkově zemské volby opět vyhrála, komunisté se umístili na čtvrtém místě.

Spolkové volby čekají Rakousko na podzim příštího roku. Ty z tohoto víkendu v Salcbursku byly považovány za jakýsi vhled do nálady populace a jejích tendencí – v Rakousku se totiž volební průzkumy konají jen zřídkakdy.

Úspěch rakouských komunistů, kteří kandidovali společně s mladými Zelenými pod značkou KPÖ Plus, je však nejen překvapivý, ale i historický – strana získala nejvíce voličů poprvé od roku 1949, celkem 11,7 % hlasů.

Komunisté tak budou poprvé od té doby zastoupeni v salcburském zemském parlamentu. Bude to po spolkové zemi Štýrsko už druhá spolková země, kde získali křesla v zemském sněmu.

Rakouští komunisté získali voliče ze všech salcburských věkových kategorií, zejména ale uspěli mezi vysokoškoláky (průzkum společnosti SORA).

Po vzoru soudruhů z Grazu

„Podařilo se nám přesvědčit ty, kteří už nevědí, koho volit,“ řekl hlavní kandidát uskupení KPÖ Plus Kay-Michael Dankl včera večer po vyhlášení výsledků a dodal, že se jeho strana pokusí být konstruktivní opozicí – o podílení se na vládě totiž nemají tamější komunisté zájem.

Lídr rakouských komunistů v Salcbursku Kay-Michael Dankl v roce 2019. Foto: Radiofabrik, Flickr, CC BY 2.0

Podle rakouských novin Der Standard je to právě on, kdo má zásadní podíl na úspěchu komunistů ve volbách. Mimo jiné i proto, že se po vzoru svých – rovněž ve volbách úspěšných – stranických kolegů ze štýrského hlavního města Grazu zaměřil na aktuální palčivý problém bytové nouze.

Sám Dankl ale prohlásil, že ho včerejší výsledky velmi překvapily. Bere je prý jako silný signál, že více lidí má zájem „o jinou, poctivou politiku“, ale současně také jako varovný signál pro zavedené strany, které podle něj musejí brát každodenní problémy opět vážně.

Salcbursko-mapa-2023 volby
Nedělní regionální volby v rakouské spolkové zemi Salcbursko jsou vnímané jako vhled do nálad obyvatel před spolkovými volbami – ty se mají konat na podzim příštího roku. Zdroj: Datawrapper.de

Noviny také poznamenaly, že čtyřiatřicetiletý Dankl, který na částečný úvazek pracuje také jako kulturní pracovník v Salcburském muzeu, není žádný komunistický radikál. Nepřiklání se podle nich ani k putinovskému Rusku. Na otázky v tomto směru odpovídal, že více fanoušků ruského autokrata lze nalézt spíše v některých stranách zastoupených v Národní radě nebo ve společnostech OMV a Raiffeisen než v jeho partaji. Rakouská bankovní společnost Raiffeisen na rozdíl od mnohých světových bank a firem po zahájení ruské invaze tamější lukrativní trh neopustila a rakouský koncern na zpracovávání ropy a výrobu paliv OMV v lednu stále zvažoval, zda se z Ruska stáhnout.

Dankl se také dříve angažoval u Zelených a byl mluvčím Mladých zelených, kteří byli na jaře roku 2017 ze spolkové strany Zelených vyloučeni. Dankl se pak spolu s dalšími politiky, které jejich strana zavrhla, přidal právě ke KPÖ.

Ve včerejších zemských volbách se opět nejvíce voličů přiklonilo ke středopravicové křesťansko-sociální Rakouské lidové straně (ÖVP), která se zaměřuje na konzervativní voliče. Její předseda Karl Nehammer je spolkovým kancléřem Rakouska.

Lidovec a rakouský kancléř Karl Nehammer. Foto: Rakouské ministerstvo vnitra

Jen těsně se ale přehoupla přes 30% hranici. To by nebylo málo, pokud by to nebyl propad oproti minulým zemským volbám v Salcbursku z roku 2018, kdy získala 37,8 %.

Úspěch slaví oba extrémy politického spektra

Pozoruhodný na výsledcích včerejších zemských voleb ale není jen úspěch krajní levice, ale i strany z druhého extrému politického spektra. To okomentoval šéfredaktor regionálního studia největší rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF Gerd Schneider jako „typické pro težké časy“ s tím, že to „byly protestní volby“.

Krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ) se totiž umístila hned na druhém místě se ziskem 25 %, jimiž potvrdila narůstající tendenci podpory voličů – oproti minulým volbám získala o 7 % více příznivců.

Podle průzkumu společnosti SORA má v současnosti podle ORF 80 % obyvatel Salcburska obavy, že nevyjdou s penězi, což mění politickou krajinu. Rozhodujícím tématem těchto voleb tak byla zřejmě právě inflace a otázky dostupného bydlení a zajišťování dodávek energie.

Výsledky voleb i nadále potvrzují trend, který nastínily předcházející volby v Dolním Rakousku a Korutanech.

Výsledky zemských voleb v Salcbursku: 2023 versus 2018


Zdroj: ORF via Euractiv

Podle Der Standard se Salcburk pomalu blíží výsledku v Grazu – nejen hlavnímu městu spolkové země Štýrsko, ale i druhému největšímu městu v zemi –, kde je starostkou komunistka Elke Kahr. V Salcburku by se teď mohlo stát něco podobného – tamější lídr KPÖ Dankl má šanci dostat se do druhého kola voleb starosty v komunálních volbách v roce 2024.

Jako třetí nejsilnější z voleb vzešla středolevicová Sociálně demokratická strana Rakouska (SPÖ), která utrpěla jen drobné ztráty na voličích se ziskem 18 % hlasů. Zelení si pak zajistili 8 % hlasů, zatímco středová liberální strana NEOS s 4,1 % nepřesáhla potřebnou pětiprocentní hranici.

Dva nejsilnější subjekty včerejších voleb mohou utvořit koalici. Zda se to ale stane, není zatím zřejmé. A pravděpodobně to budou bedlivě sledovat Rakušané i z ostatních osmi spolkových zemí.

  • Ve včerejších zemských volbách v rakouské spolkové zemi Salcbursko neočekávaně a výrazně uspěli rakouští komunisté – dosáhli historického výsledku, více než 11 % hlasů.
  • Zasednou tak poprvé od roku 1949 v Zemském sněmu.
  • Jde o trend – Salcbursko se po Štýrsku stane už druhou spolkovou zemí, v jehož sněmu budou sedět právě komunisté.
  • Uspěla ale i krajní pravice, patrně šlo o protestní volby nespokojených občanů, kteří se obávají inflace.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Rakousko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější