Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

DAFilms.cz: Česká dokumentární radost je online!

Společně s projektem Česká radost v českých kinech nabízí DAFilms.cz ke zhlédnutí online vybrané filmy z dvaadvacátého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Letošní kolekce nabízí čtyři snímky: Iluze, Máme na víc, Pasažéři a Dobrý život sokola Bendy.

Jak se žije Maďarům v zemi, kterou už osm let vede kontroverzní premiér Viktor Orbán? Odpověď hledá režisérka Kateřina Turečková ve filmu Iluze. V netradičním pojetí filmu jako počítačové hry předkládá režisérka osobní reportáž z Budapešti, kde strávila rok na studijním pobytu. „Po prvním týdnu v Maďarsku jsem si začala uvědomovat, že se tam děje něco zvláštního a šokovalo mě to. Žít v nesvobodném světě je moje noční můra,“ uvádí Turečková.

K vidění je také snímek Pasažéři režisérky Jany Borškové, který získal na ji.hlavském festivalu Cenu studentské poroty. Boršková šest let sledovala osudy čtyř dětí po odchodu z dětského domova v Letech u Dobřichovic a to, jak se jim daří začít samostatný život. Všichni hráli v divadelním souboru, který dal filmu jméno – Pasažéři. „Objevila jsem je náhodou a to nejsilnější, co jsem si z jejich představení odnesla, byla jejich autenticita. Hráli kus, který si sami vymysleli: jaké to bude, až odejdou z dětského domova. Vlastně to nebyli herci. Hráli sami sebe,“ říká režisérka.

Povahu časosběrného dokumentu má také film Dobrý život sokola Bendy, který přibližuje život zasloužilého sokola z moravských Křenovic. Snímek obsahuje rodinná videa i archivní filmové materiály. Důležitým motivem filmu je Bendovo dlouholeté přátelství s univerzitním profesorem Ishikawou z Tokia a také vřelé vztahy s americkými sokolkami.

Tématu prezidentských voleb se pak věnuje snímek Máme na víc režisérů Robina Kvapila a Radima Procházky. Dokument sleduje předvolební prezidentskou kampaň Michala Horáčka. „Snaží pojmenovat obecné fenomény současné politiky jako jsou PR strategie, fake news nebo proruští trollové. Robin Kvapil se podílel jako Horáčkův poradce na samotné kampani a ve filmu reflektuje svoji ‚dvojroli‘ filmaře a politického stratéga,“ říká Procházka.  Film dává nahlédnout do zákulisí porad, kde se kampaň vymýšlela.

Všechny filmy je možné zhlédnout online na webu DAFilms.cz v rámci předplatného (135 korun za měsíc). DAFilms.cz nabízí bezmála dva dvě tisícovky dokumentů a hraných českých filmů.

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější