Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Snažila se nás evangelizovat.“ Učitelka ve výuce útočí na queer lidi, napsala hanopis na trans studenty

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

„Když odmaturovali, všichni jsme byli rádi, že nám výrazně klesne počet transgender studentů.“ I těmito slovy popsala v textu na webu Neviditelný pes situaci na své škole nejmenovaná učitelka. V článku psala o psychických problémech svých trans žáků, ti se však v anonymizovaném textu poznali. Jak zjistil Deník N, autorkou je angličtinářka Jana Prchalová z prestižního brněnského gymnázia na Slovanském náměstí. Bývalí i současní studenti redakci popsali vyučovací hodiny, ve kterých Prchalová brojí proti LGBTQI lidem a nechává po třídě kolovat jako potratového strašáka plastové embryo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když Ari a Robin poprvé usedli do lavice na gymnáziu v brněnské čtvrti Královo Pole, měli oba jiné jméno i gender.

„Někdy mezi šestou a osmou třídou na základce jsem zjišťovala, že jsem queer. Nerozuměla jsem trans tématům, protože o nich vám bohužel nikdy nikdo nic neřekne,“ vzpomíná dnes dvacetiletá Ari v jedné brněnské kavárně.

Když začala experimentovat s líčením a během pandemie covidu si nechala narůst delší vlasy, její otec byl rád. Je totiž fanouškem glam rocku. „A když jeho potomek začal vypadat jako kissák, tak se mu to líbilo,“ směje se.

V posledním ročníku čtyřletého gymnázia oznámila třídě, na co přišla: že je trans a jmenuje se Ari. A třída to bez problému přijala. Ještě o rok dřív, ve třeťáku, začala chodit s Robinem. Ten o tom, že je trans, věděl poměrně brzo.

„Začal jsem si to uvědomovat, když mi bylo tak 14 let,“ vypráví dvacetiletý kluk o době, kdy ještě jako holka blízkým lidem vysvětloval, že mu mají říkat Robin. „Měli jsme s kamarádkou inside joke: ona byla Batman a já Robin. A to jméno se mi hrozně líbilo,“ popisuje hledání vlastní identity.

Coming out zažili Robin i jeho přítelkyně podobný. Když Robin třídě ve druhém ročníku v době lockdownu oznámil, že je trans a mají mu říkat jinak, setkal se s podporou. „Napsal jsem to do třídní skupiny. A všichni mi na to dali srdíčka.“

Učitelé a učitelky zareagovali na obě proměny převážně s klidem – oba studenty začali oslovovat správnými zájmeny i jmény. „Byli tam tací, kteří si řekli, že už jsou na to moc staří, řekli mi, že po nich chci moc,“ popisuje Ari s šálkem čaje v ruce a dodává, že většina učitelského sboru jejich pravá já přijala.

O své sociální tranzici i vztahu se ale na konci března tohoto roku dočetli jiný příběh. Učitelka angličtiny Jana Prchalová se o jejich vztahu rozepsala v článku na webu Neviditelný pes. V textu nazvaném „ŠKOLY: My, vy, oni … aneb transgender na jednom českém gymnáziu“ pod změněným jménem Kateřina

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Lidská práva

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější