Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Narazí Pavel se „svými“ soudci? Senátorům vadí spěch, chybějící JUDr. i světonázor komise

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Senát je ohledně tří kandidátů na nové ústavní soudce rozdělený. Od některých členů jeho ústavně-právního výboru zaznívají výhrady k postupu prezidenta Petra Pavla, který je navrhl, nebo jeho komunikaci, ale také ke konkrétním jménům. Vedení horní komory Parlamentu a předsedové senátorských klubů se s hlavou státu setkají v úterý na Hradě, aby proces nominací probrali. Jmenování Daniely Zemanové, Josefa Baxy a Jana Wintra pak bude Senát zřejmě projednávat na konci května.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Postup hlavy státu ohledně nominace kandidátů na Ústavní soud zkritizoval minulý týden předseda ústavně-právního výboru Senátu Tomáš Goláň (senátorský klub ODS a TOP 09). Pavlovi v rozhovoru pro Novinky.cz vyčetl, že jeho postup není dostatečně transparentní a výběru kandidátů chybí pestrost.

„Jsou tam dva soudci Nejvyššího správního soudu. A správní soudnictví představuje jen čtyři procenta celkové soudní agendy. Takže výběr mi připadá nevyvážený, bohužel netransparentní,“ podotkl Goláň v narážce na Josefa Baxu a Danielu Zemanovou. Příklad si bere z Německa, kde se Ústavní soud podle něj dělí na třetiny mezi advokáty, politiky a soudce.

Kandidáti sami o sobě Goláňovi nevhodní nepřijdou. „Mrzí mě jen, že mezi kandidáty chybí pestrost a že s námi Hrad nekomunikoval. Odpovědnost za výběr ústavních soudců je obrovská. Senát by měl být v procesu brán vážně,“ vytkl však předseda výboru s tím, že mu na celé věci vadí také její „uspěchanost“. Goláň rovněž řekl, že Pavlovi nominandi podle něj mohou v horní komoře Parlamentu narazit.

Deník N proto oslovil všechny členy ústavně-právního výboru Senátu a zjistil,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Senát

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější