Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Dokáže AI imitovat Oldřicha Kaisera? Trh audioknih hledí do budoucnosti v éře umělé inteligence

Oldřich Kaiser ve studiu. Foto: OneHotBook
Oldřich Kaiser ve studiu. Foto: OneHotBook

Ve čtvrtek 27. dubna budou slavnostně vyhlášeni vítězové Audioknihy roku 2022, což je dobrá příležitost zamyslet se nad přínosem mluveného slova a audioknih v době umělé inteligence.

Společností hýbou diskuse o možnostech umělé inteligence. Sejme z nás AI břímě tvorby? Zbaví nás nutnosti proniknout do tajů čtení? Jisté je, že nás změní. Mediální převrat, který přináší, se evidentně týká také poslechu.

Aplikace pro převod textu na řeč jsou nejen dostupné, ale i rozšířené a používané. Ještě jsme ani pořádně neuvykli audioknihám, a už se nad nimi vznáší červený otazník. Je jejich vydávání vůbec třeba? K čemu platit početný tým profesionálů, když mi text může na jedno kliknutí přečíst počítač?

I poslechu se učíme

Zapátrejte v paměti, jak se v dětství formoval váš vztah k mluvenému slovu. Někdo si vzpomene na nedělní poslech rozhlasu u prarodičů, jiný na rodinné cesty autem, při kterých se všichni smáli veselým divadelním historkám přehrávaným stále dokola. Nadšení pro audioknihy nevzbudíme ve třídě, kde všichni sedí v lavicích a mají zakázáno dělat cokoli jiného než poslouchat.

Klesající zájem dětí o knihy vnímá společnost jako alarmující ukazatel, jenže málokdo je ochoten nahlédnout kriticky samo tiché čtení. Trvalo tisíciletí, než si osvojili písmo nejen lidé vyvolení a intelektuálně disponovaní. Posledních několik století se literární společnost pere s požadavkem číst potichu a nechat přečtené zaznět jen ve své hlavě.

Pokud chceme nesoustředěné, upovídané a neustále se vrtící dítě přivést ke knihám, čteme mu. Nahlas, výrazně, s pečlivou artikulací měníme hlasy i rychlost čtení, sledujeme, zda jsme získali pozornost, a snažíme se ji udržet.

Rádi bychom aspoň na chvíli četli jako Jan Werich, Bára Hrzánová nebo Jiří Lábus. Anebo ten, kdo letos zaboduje v kategorii audioknih pro děti a mládež. Třeba Otakar Brousek, který si získal sympatie poroty už loni knihou Warren XIII. a Vševidoucí oko, kterou načetl společně se svým synem Ondřejem.

Audioknihy pro děti jsou pro rozvoj čtenářství úžasnou výzvou! Jenže knihovny hlásí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Umělá inteligence

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější