Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Poslední pracovní den před volnem, nejvhodnější doba ke změnám nejen ve vládě. Škatule se hýbou v justici a kultuře

Titulní strana tištěného Deníku N, 18. 4. 2019. Foto: Jan Moláček, Deník N
Titulní strana tištěného Deníku N, 18. 4. 2019. Foto: Jan Moláček, Deník N

Blíží se velikonoční volno, Zelený čtvrtek ale rozhodně na události chudý nebyl. Z nabídky Deníku N a dalších médií vybíral Jan Moláček.

Jaký termín je nejvhodnější pro oznámení výměny v čele ministerstva spravedlnosti, když nad stíhaným premiérem visí podezření nejen z dotačního podvodu, ale především z toho, že se snaží stíhání zastavit? Logicky – den poté, co policie navrhla, aby byl obžalován. Demise Jana Kněžínka, kterého má vystřídat Marie Benešová, zpestřila Česku Zelený čtvrtek. A pod řádně plápolající táborák zmíněného podezření přiložila obří poleno.

Rošáda v čele resortu spravedlnosti znepokojila bývalou místopředsedkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou. V rozhovoru varovala před personálními výměnami v soustavě státního zastupitelství. Ty by podle ní byly varovným signálem, že se Babiš snaží prostřednictvím Benešové tlačit na státní zástupce v kauze Čapího hnízda.

Bude Národní galerie součástí holdingu? Povede ji každopádně Ivan Morávek, někdejší šéf slovenských pekáren Penam, které jsou součástí Agrofertu. V čele NG skončil Jiří Fajt, kterého odvolal ministr kultury Antonín Staněk. Podal na něj také dvě trestní oznámení kvůli smlouvě, kterou Fajt uzavřel sám se sebou. Ministr také odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlašte se k odběru Notesu.

Deník N systematicky mapuje byznysové aktivity exekutorů. Tentokrát jsme se podívali na podnikatelské impérium šéfa jednoho z největších exekutorských úřadů, jímž je a který v Klatovech vede Dalimil Mika. Patří do něj továrny, sjezdovky i mnoho dalšího.

Továrna LaserTherm v areálu plzeňské škodovky patří do impéria jednoho z velkých exekutorů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

To takový ruský prezident Vladimir Putin by chtěl do dějin vstoupit přímo jako obnovitel sovětského impéria. Ale nepodaří se mu to – myslí si alespoň ruský historik Andrej Zubov, s nímž mluvila Petra Procházková.

Jak se počítá termín Velikonoc? Petr Koubský vysvětluje, že to zdaleka nemusí být vždycky tak jednoduché, jak si myslíme. Věděli jste, že existuje rozdíl mezi siderickým a synodickým měsícem? Pokud ne, dozvíte se to a spoustu dalších věcí k tomu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější