Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kosmický věk právě začíná a západní civilizace má deset let na prosazení své převahy

Starship na odpalovací rampě. Foto: SpaceX
Starship na odpalovací rampě. Foto: SpaceX

Komentář Tomáše K. Svobody: Bývá zvykem za začátek „kosmického věku“ označovat události staré přes 60 let spojené s vypuštěním prvních družic a prvních lidí na oběžnou dráhu kolem Země. Ano, byly to přelomové události, kdy se vytvářely rekordy. Ale něco mi říká, že v budoucích učebnicích bude jako podobně důležitý mezník označován rok 2023.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Proč? Protože se právě otevírá historická příležitost k masivnímu průniku lidstva do kosmu v průmyslovém měřítku.

Právě jsme sledovali první pokusný start rakety Starship firmy SpaceX, která je trefně označovaná jako „superraketa“ blížící se ideálu, na který jsme čekali oněch nejméně padesát let – a my, kosmičtí snílci, jsme si její podoby kreslili na čtverečkovaný papír pod školní lavicí už v 60. a 70. letech minulého století.

Start byl dramatický – raketa se úspěšně odpoutala od rampy a už tím dosáhla obrovského úspěchu. V následujících chvílích dosáhla nadzvukové rychlosti a prošla okamžikem maximálního zatížení konstrukce. Potom se něco nepovedlo a došlo k neplánované rotaci ukončené řízeným výbuchem.

Mohlo by se zdát, že start ukončený explozí není to pravé, ale za těch několik minut se povedlo vypustit nejvýkonnější raketu světa, dokázat, že je životaschopná, a získat data pro nápravu problému, aby příští start došel ještě dál, pravděpodobně na oběžnou dráhu.

Tato raketa má všechny předpoklady k tomu, aby přepsala pravidla kosmonautiky a v důsledku i celé naší civilizace. S jejím nástupem se otevírá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

USA

Vesmír

Komentáře, Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější