Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejistá sázka do nezáviděníhodné hry. Čtyři důvody, proč se zájemci o post ředitele České televize zrovna nehrnou

Petru Dvořákovi končí jeho druhý (šestiletý) mandát v čele České televize. Uchází se o třetí, proti sobě má nejméně čtyři další vážné zájemce o post generálního ředitele. Foto: ČTK
Petru Dvořákovi končí jeho druhý (šestiletý) mandát v čele České televize. Uchází se o třetí, proti sobě má nejméně čtyři další vážné zájemce o post generálního ředitele. Foto: ČTK

Analýza Filipa Rožánka: Začíná rozhodování, kdo na dalších šest let usedne do křesla šéfa České televize. Podívejme se, kdo o to kromě dosavadního ředitele Petra Dvořáka stojí, jaké mají uchazeči předpoklady, představy a jaké šance.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do výběrového řízení na generálního ředitele České televize se přihlásilo třináct lidí, pro pět uchazečů však skončilo už na podatelně kvůli nesplnění formálních předpokladů. Někteří zájemci nedoložili například vysokoškolské vzdělání. Konkurzu se nemůže zúčastnit třeba Pavel Zítko, který naposledy neuspěl s registrací své kandidátní listiny do prezidentských voleb. Vstupní nároky nesplnila ani ostravská spisovatelka Jana Hochmannová, která na svém Facebooku zveřejňuje různé úvahy. Stopku dále dostali Alena Dlabačová, Antonín Dopita a Jiří Roupa.

Rada České televize tedy akceptovala osm přihlášek. To je o čtyři méně než v roce 2017, kdy se vybíral ředitel zatím naposledy. A ještě méně ve srovnání s rokem 2011: tehdy revizí prošlo přes třicet uchazečů. Situace, kdy místo generálního ředitele klíčové veřejnoprávní instituce zrovna neláká zástupy manažerů, má několik možných vysvětlení.

Za prvé, silnou pozici

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Média

Televize

Veřejnoprávní média

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější