Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Všechny tváře Evropy. Jak ji změnili přistěhovalci? Napoví příběh polského kebabu i německého rappera

Chléb a sůl. Foto: Dny evropského filmu
Chléb a sůl. Foto: Dny evropského filmu

Uprostřed polského zapadákova vyrostlo nové bistro s kebabem. Mladí Poláci tu tráví volný čas, přesto jeho majitele častují rasistickými pošklebky. A jak se daří kurdským uprchlíkům v Německu? Mnoho podob přistěhovalectví odhaluje další ročník Dnů evropského filmu. A ještě mnohem víc.

Zmíněné polské maloměsto je dějištěm působivého snímku Chléb a sůl. Velmi přesvědčivě napsaný, zrežírovaný i zahraný film je příběhem dvou bratrů. Nadějný pianista Tymek se domů vrací na prázdniny a rodné město najednou vidí jinýma očima. Je jeho součástí odjakživa, ale zároveň sem už úplně nepatří.

Jeho mladší bratr Jacek tu zatím mrhá časem. Také má hudební talent, ale ubíjí ho v běhu každodennosti a omezeném obzoru místních vrstevníků. Parta se schází v místním kebab bistru, kde probublává jejich rasismus jako součást mladického frajeření, což sledujeme Tymkovýma bystrýma a citlivýma očima. Stejně jako následující události, které vedou až k tragédii.

Krom výše zmíněných kvalit je klíčovou ingrediencí filmu herecký výkon dvou ústředních představitelů, skutečných bratrů Tymoteusze Biese a Jacka Biese, kteří jsou i v soukromém životě nadanými pianisty.

Suverénně natočený snímek je velmi blízko postavám. Jako byste seděli s nimi v jejich obýváku, tak důvěrný vztah k nim můžete pocítit. Je to také neokázalý film, v němž se v autenticky podané letní atmosféře uprostřed zážitků z pouti nebo koupaliště jen postupně sbírá napětí, které pak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Migrace a uprchlíci

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější