Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žilková práci v Jeruzalémě zatím nedostane. Nikdo nebude slibovat místa bez výběrového řízení, rozhodl Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Foto: ČTK/Ondřej Deml
Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Foto: ČTK/Ondřej Deml

Na pozici programového koordinátora Českého domu v Jeruzalémě, kterou letos v květnu herečce Veronice Žilkové podle jejích slov nabídl ředitel Českých center Ondřej Černý, nejsou peníze. Deníku N to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a dodal, že obsazení pozice se zatím vypisovat nebude. Řešil to podle svých slov přímo s ředitelem Černým, který mu prý dementoval, že by herečka nějakou pozici „aktuálně obsazovala“. „Když bude nutné posílit Český dům v Jeruzalémě, bude na to výběrové řízení,“ trvá na svém ministr.

„Bavili jsme se s ředitelem Černým o tom, že není přípustné, aby někdo bez výběrových řízení obsazoval nějaké pozice,“ řekl Deníku N ministr zahraničí Petříček.

Pod jeho úřad totiž spadá příspěvková organizace Česká centra, která v listopadu Český dům Jeruzalém otevírá. A právě sem dostala podle svých slov pracovní nabídku herečka Veronika Žilková, která je zároveň manželkou českého velvyslance v Izraeli Martina Stropnického (ANO).

Jak Žilková uvedla v rozhovoru pro Deník N, práci jí nabídl sám ředitel Českých center Ondřej Černý, a to už letos v květnu. „Protože se mu to v podstatě hodilo, že tam jede manžel. (Černý) byl ředitelem Národního divadla, znám ho dvacet let,“ popsala. Redakce s tímto tvrzením konfrontovala přímo ředitele Černého. Na dotaz zaslaný v SMS nereagoval a skrze mluvčí Petru Jungwirthovou pouze vzkázal, že se vyjadřovat nebude. Že je Žilková kandidátkou na pozici takzvaného programového koordinátora, potvrdila také Česká centra na konci září také pro iRozhlas.

Doporučení ministerstva zahraničí přitom zní, že by se pozice měly obsazovat na základě výběrových řízení.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější