Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Minimální důstojná mzda vyrostla na 41 tisíc. Nedosáhnou na ni dvě třetiny pracujících

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Chudnutí českých zaměstnanců se prohlubuje. Ukazuje to i nově zveřejněná výše minimální důstojné mzdy. Ta loni činila 40 912 korun hrubého, v Praze 42 776 korun. Experti z Platformy pro minimální důstojnou mzdu upozorňují, že na ni nedosáhnou bezmála dvě třetiny pracujících, v Praze 48 procent.

Za poslední dva roky se minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek zvýšila téměř o deset tisíc korun. Za minimální důstojnou mzdu experti pokládají částku, která pokryje základní životní komfort. Tedy potřeby dospělého s dítětem, jako je jídlo, bydlení, ošacení, volný čas i menší částku spoření pro případ mimořádného výdaje typu rozbitá pračka.

Podle expertů z Platformy pro minimální důstojnou mzdu, kteří čísla zveřejnili, to v kombinaci s vysokou inflací znamená, že mnoho pracujících v Česku nevydělává tolik, aby byli schopní sobě a svým domácnostem pokrýt náklady na běžný život.

Nárůst minimální důstojné mzdy potřebné k základnímu životnímu komfortu způsobila zejména vysoká inflace, kdy nominální mzdy rostly pomaleji než spotřebitelské ceny.

„Podíl úvazků pod hranicí minimální důstojné mzdy oproti roku 2021 poskočil nahoru skoro o více než polovinu. Nyní tvoří 63 procent jejich celkového počtu. V absolutních číslech to představuje odhadem o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Inflace

Osobní finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější