Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naposledy na sebe strhl pozornost. Proč si peruánský exprezident přiložil pistoli k hlavě?

Bývalý prezident Alan García Pérez na snímku z listopadu 2018. Foto: ČTK
Bývalý prezident Alan García Pérez na snímku z listopadu 2018. Foto: ČTK

Alan García Pérez byl nezmarem peruánské politiky. Při prvním mandátu mu stát málem zbankrotoval, přesto si ho o šestnáct let později Peruánci zvolili znovu, ač málokdo věřil, že si zase nebude brát z erární kasy peníze do vlastní kapsy. Ve středu ráno si raději hlavou prohnal kulku, než aby musel podezření z korupce vysvětlovat policii, která si pro něj právě přišla.

Ve středu v půl sedmé ráno zvoní policie v honosné limské čtvrti Miraflores u dveří domu, kde bydlí dvojnásobný exprezident Alan García Pérez. Personál se po krátké debatě uvnitř nemovitosti rozhodne otevřít. Sedm policistů vstoupí dovnitř, hledaný na ně hledí ze schodiště v prvním patře. Vyšetřovatel se představí a sdělí vysloužilé hlavě státu, že má být na deset dní preventivně zadržena kvůli vyšetřování jeho korupčních afér z let 2006–2011, kdy stál podruhé v čele Peru.

García na ně křičí, že zatelefonuje svému právníkovi, a chvatně mizí do pracovny. Zabouchne dveře a zablokuje je. Policisté se k němu snaží dostat, ale v tu chvíli se ozve výstřel. Muži v uniformách v první chvíli neví, zda nemířil na ně. Další rána se neozývá, rychle se rozhodují a do pracovny pronikají přes balkon. Uvnitř Péreze najdou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější