Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soukromým letadlem z Bruselu létá i do Paříže. Předseda Evropské rady je kritizován za extrémně vysoké cestovní náklady

Předseda Evropské rady Charles Michel, 11. dubna 2023. Foto: EU
Předseda Evropské rady Charles Michel, 11. dubna 2023. Foto: EU

Předseda Evropské rady Charles Michel čelí kritice za rostoucí náklady na cestování. Francouzský deník Le Monde zjistil, že používá soukromá letadla, i když by mohl využít komerční lety a vlaky. Podle dokumentů jsou Michelovy cestovní náklady a náklady jeho zaměstnanců téměř čtyřikrát vyšší, než měli jeho předchůdci v úřadu.

Cesta z Bruselu do Paříže trvá vlakem méně než 90 minut. Navzdory přímé lince předseda Evropské rady Charles Michel létá do hlavního města Francie soukromým letadlem. A podle zjištění francouzského deníku Le Monde ho využívá pravidelně a často.

Michel takovou formu dopravy obhajuje a vůči kritice se ohradil. Argumentuje pandemií a válkou na Ukrajině, které podle něj zapříčinily, že jeho cestovní náklady byly vyšší, než měli jeho předchůdci.

Namísto vlaku soukromé letadlo

„V Bruselu se mluví o chuti Charlese Michela cestovat. Od ústupu covidu se předseda Evropské rady proměnil ve skutečného světoběžníka. Z New Yorku do Pekingu, z Phnom Penhu do Johannesburgu, z Dauhá do Tokia, přes Berlín, Paříž a Prahu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější