Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sklouznete se rádi po povrchu, nebo hledáte hloubku? „Sandmanovský“ komiks Hon na Macbetha vám dá obojí

Macbeth a Lady Macbeth. Martin Finger a Lucie Žáčková v Činoherním klubu. Foto: Archiv Činoherního klubu
Macbeth a Lady Macbeth. Martin Finger a Lucie Žáčková v Činoherním klubu. Foto: Archiv Činoherního klubu

Alternativní příběh tří sudiček ze Shakespearovy tragédie zpracovává český komiks Hon na Macbetha. Spanilá jízda „sandmanovským“ světem vás bude bavit nejen tehdy, pokud jste fanoušky Neila Gaimana, na kterého se komiks odkazuje už v anotaci. Je o to zajímavější, že ho stvořil komplet český autorský tým. Ten potvrzuje, že český komiks má světové parametry.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Téměř všechna zpracování Shakespearova Macbetha se zaměřují na titulní postavu královraha. Jaká ale byla role tří tajemných čarodějnic, jejichž stopa se v látce objevuje od starých mýtů až po současná popkulturní díla? Co byly zač a jak velkou roli v Macbethově osudu vlastně hrají?

Znásilněný příběh

Morta, Lesis a Klota, tři sestry-čarodějnice, jsou uvězněné v příběhu královraha Macbetha. Tato skutečnost jim dlouho zůstává utajena, dost možná celé věky. Pak ale Lesis jednoho dne pojme podezření, že svět, ve kterém žijí, není přirozený. Brzy nato také objeví jeho hranice. K jejich překročení ale potřebuje pomoc svých sester.

Jejich cesta na svobodu je však jen zdánlivá. Stejně jako ony spřádají a přestřihávají červenou nit osudu smrtelníků, která se nejen pomyslně, ale také doslovně vine celým dějem, i s jejich osudem si někdo pohrává jako s loutkami na provázku.

Nebude snadné proniknout za clonu lží a falešných představ. A nahlédnout za oponu tak jako Macbeth, který se společně se sestrami potácí svým vlastním podivuhodným příběhem. Je jeho předurčení stát se královrahem a následně králem nevyhnutelné, nebo má na výběr?

Útěk ze zajetí

Sudičky při útěku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komiks

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější