Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Biden svou cestou na smaragdový ostrov odměňoval Iry a zároveň si řekl o podporu desetiny americké populace

Prezident Joe Biden si prohlíží billboard, který ho během jeho návštěvy Irské republiky vítal v regionu Mayo. Foto: ČTK/AP
Prezident Joe Biden si prohlíží billboard, který ho během jeho návštěvy Irské republiky vítal v regionu Mayo. Foto: ČTK/AP

Komentář Karla Pučelíka: Dalo by se říci, že americký prezident Joe Biden se minulý týden vydal do Severního Irska přesvědčit, zda odkaz jeho i dalších Američanů, kteří pomohli nastolit mír na znesvářeném ostrově, přetrvá i do dalších let. V Irské republice pak hovořil o blízkosti obou jeho zemí, došlo také na osobní a emocionální chvíle. Jeho cesta byla ale i důležitým vzkazem americkým voličům.

Americký prezident Joe Biden měl pro svoji poměrně silně sledovanou cestu do Irska hned několik důvodů. V posledních týdnech se o situaci na rozděleném ostrově často hovořilo kvůli revidování části brexitové smlouvy, která řešila i pravidla fungování hranic. Panovaly obavy, že by opět mohlo propuknout sektářské násilí mezi probritskými protestanty a ulsterskými převážně katolickými nacionalisty, kteří si přejí připojení k Irské republice. Na stabilitě v této části země, která si relativně nedávno prošla třemi krvavými desetiletími, dlouhodobě záleží nejen Bidenovi, ale i dalším politikům ve Washingtonu. Současný americký prezident tak měl možnost získat svojí cestou plusové body.

Vazba mezi Irskem a vrcholnou politickou scénou v zámoří má dlouhou tradici a země si rozhodně nemůže stěžovat na nezájem amerických prezidentů. Čtyři dny na Smaragdovém ostrově, jak se Irsku také přezdívá, si v roce 1963 například pochvaloval John F. Kennedy. Stejně jako Biden měl v Irsku rodinné kořeny a jako on se hlásil ke katolicismu (mezi ním a Bidenem v Bílém domě žádný jiný katolík neusedl). Návštěvu ostrova ale nevynechali ani další prezidenti – republikáni i demokraté. Z těch novodobých například Richard Nixon, Ronald Reagan, Bill Clinton, Barack Obama a nedávno i Donald Trump.

Datum návštěvy nebylo zvoleno náhodně. Před

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Joe Biden

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější