Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přímé přenosy z vrátnice, introvertní DJ sessions nebo dlouhé chvíle za pokladnou. TikTok není jen pro děcka, říká Jakub Polách

Jakub Polách. Foto: Archiv Jakuba Polácha
Jakub Polách. Foto: Archiv Jakuba Polácha

V jeho příspěvcích na Instagramu se potkává Lady Gaga s Janou Yngland Hruškovou i roztomilí pejsci a marxističtí teoretici z TikToku. Vizuální umělec Jakub Polách mluví o síle TikToku, memování jako formě uměleckého vyjádření i Shopaholic Adel.

Jakub Polách aktuálně působí jako doktorand na Katedře teorií a dějin umění brněnské FaVU, kde se zabývá zkoumáním fanouškovských subkultur v internetovém prostředí. Akademickou činnost kombinuje s vytvářením memů, chatováním a vystavováním nejrůznějších projektů spojených právě se sociálními sítěmi. V brněnské galerii TIC je až do konce dubna k vidění jeho videoinstalace Žijeme ve společnosti.

V rozhovoru se dočtete:

  • Co také dělají na TikToku lidé středního věku?
  • Jak se na TikToku vydělávají peníze?
  • Jaký je rozdíl mezi Shopaholic Adel a Výměnou manželek?
  • Jak na TikToku fungovala Jana Yngland Hrušková?

O Tiktoku se v posledních týdnech mluví jako o potenciální hrozbě. Jde o čínskou platformu a nejen v USA, ale i v rámci EU se vedou debaty o jejím zákazu či značném omezení. Jak se k tomu stavíte vy?

Většina amerických tiktokerů svoji tvorbu pro jistotu paralelně zveřejňuje na YouTube. Kromě hrozby zákazu TikToku to dělají také kvůli tomu, že YouTube umožňuje mnohem férovější zpeněžení nahrávaného obsahu.

Určitě je fajn, když internetoví tvůrci bojují za lepší podmínky, ale poukazování na zneužívání uživatelských dat ze strany TikToku by nemělo vést k mylné představě, že nastavení digitálních platforem vyvíjených mimo území Číny je etické.

V tomhle ohledu je zajímavý třeba výzkum softwarového inženýra Guillauma Chaslota, který dostal od YouTube vyhazov ve chvíli, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Punčák

Rozhovory

Sociální sítě

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější