Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Boj prozaiků: Skromný život, Vypravěč nebo Kafka? Ceny Magnesia Litera spějí k vyhlášení vítězů

Tři tituly nominované letos v kategorii Litera za prózu. Foto: Lucie Kukačková
Tři tituly nominované letos v kategorii Litera za prózu. Foto: Lucie Kukačková

V pondělí budou uděleny ceny Magnesia Litera. Napoví tři nominované tituly v nejsledovanější kategorii Litera za prózu, jaké tendence je možné vystopovat v současné české próze a jakým směrem se ubírá?

S trochou nadsázky lze říct, že nemine rok, kdy by se vyhlášení nominací literárních cen Magnesia Litera zcela obešlo alespoň bez lehkých rozpaků. Ať už mírně pozdvižené obočí způsobí nominace samotné, či změny, s nimiž pořadatelé přicházejí, kritické ohlasy na sebe obvykle nenechají dlouho čekat.

Ani letošní ročník není v tomto směru výjimkou. Odhlédněme ale na chvíli od této tradiční diskuse a zaměřme se na jednu z nejsledovanějších kategorií – Literu za prózu, respektive na díla, která jí letos vévodí.

Litera za prózu vzbuzovala řadu let dojem tak trochu protežované kategorie – oproti ostatním měla totiž v předchozích ročnících dvojnásobný počet nominací. Tentokrát je tomu jinak a ve všech kategoriích jsou již nominovány pouze tři tituly. A každou z nich, což je další novinka, navíc doprovází doporučení poroty.

Tyto longlisty čítají vždy šest titulů a byly zveřejněny současně s finálovými třemi. V případě Litery za prózu se tak do užšího výběru dostal vedle Čistého, skromného života Viktora Špačka, Vypravěče Anny Bolavé a Života po Kafkovi Magdalény Platzové také povídkový soubor Bez tebe Pavla Růžka, Varování Marka Technika a Liliputin Jana Němce.

Čistý, skromný život

„A vlastně takhle žijí všichni. Skutečné vztahy jsou těžké. I toto je nějaký život,“ uvažuje hrdinka jedné z povídek ze sbírky Čistý, skromný život Viktora Špačka a nevědomky tak pojmenovává jeden z výraznějších rysů, který je pro autorovy postavy příznačný. Výtvarník a spisovatel, který dosud vydal několik básnických sbírek a také povídkový soubor Něco cirkusového, nechává ve své nejnovější knize čtenáře nahlédnout hlouběji pod povrch právě těchto „nějakých“ životů svých postav.

Navenek jsou to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější