Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V novozélandských městech najdete spousty zapomenutých dětských bot. Přitom máte pocit, že je málokdo může dětem koupit

Zásadně a prakticky pořád bez bot. Foto: Lucie Kaufnerová
Zásadně a prakticky pořád bez bot. Foto: Lucie Kaufnerová

Novozélandský deník Lucie Kaufnerové: Po dvanácti letech života na Novém Zélandu už mne hned tak něco nepřekvapí, ale v prvních měsících byly momenty překvapení a nepochopení na denním pořádku. Odlišná kultura, vzdálenost od ostatních světadílů a pak také zcela jiný životní rytmus, to vše má na svědomí určité zvláštnosti, nad kterými běžný Středoevropan jen kroutí hlavou. Tak například bosé děti ve městech.

Nový Zéland je sice ostrovní zemí v dalekém Pacifiku, a i když stále v lecčems pokulhává za Evropou nebo Amerikou, je považován za vyspělý stát s velmi dobrou životní úrovní. Proto mě množství dětí, které v ulicích jedenapůlmilionového Aucklandu potkávám bez bot, nepřestává udivovat.

Od batolat až po teenagery jsou boty zjevně velmi nepopulární součástí oděvu. Pochopila bych ještě, že na plážích nebo v dokonale upravených městských parcích děti pobíhají bosky. I naše děti občas skočí do auta bez bot, jen v plavkách… Ale nechali byste své dítě jít bosé třeba do supermarketu nebo do školy? Vždyť může na cokoliv (nebo do čehokoliv) šlápnout.

Děti bez bot občas potkávám i ve velkých obchodních centrech. Maminky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější