Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Boj o ukrajinský stolec na největším stadionu v zemi: komik Zelenskyj má náskok, čokoládový magnát Porošenko hraje vabank

Prezident Petro Porošenko a herec Volodymyr Zelenskyj. Foto: Gleb Garanich, Reuters a Kvartal95 official, CC
Prezident Petro Porošenko a herec Volodymyr Zelenskyj. Foto: Gleb Garanich, Reuters a Kvartal95 official, CC

Přesně v sedm hodin večer kyjevského času na největším stadionu v zemi, zvaném Olympijskij, vypukne historické utkání – ještě nikdy v postsovětském prostranství spolu kandidáti na prezidenta nebojovali tak veřejně, tak teatrálně a v tak varietní atmosféře. Ta vyhovuje spíš herci Zelenskému. Jenže působí stále spíš legračně než jako státník. Zato oligarcha Porošenko umí vystřihnout strhující politickou řeč bez scénáře.

Byl to Volodymyr Zelenskyj, naprosto nečekaný zjev na ukrajinské politické scéně, kdo vyzval stávající hlavu státu Petra Porošenka na netradiční duel. Plán to byl ďábelský. A dost riskantní. Utkají se na největším stadionu v zemi, v kyjevské aréně Olympijskij, kam se vejde až 70 tisíc lidí. Tak tohle Ukrajina – a nejen ona – ještě nezažila. Naposledy podobné vášně rozpoutalo fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012 – UEFA Euro 2012. Tehdy šlo ale o jeden pozlacený pohár, dnes se bojuje o největší zemi starého kontinentu.

Finálový zápas se hrál na stejném místě, na kterém teď proběhne finále ukrajinských prezidentských voleb. I prezidentští kandidáti budou mít na tribunách každý své fanoušky a lze očekávat bouřlivou atmosféru. Podobnou, jaká vládla na stadionu 1. července 2012, když se zde střetly týmy Španělska a Itálie. Zelenskij i Porošenko věří, že budou kráčet ve stopách Španělů, kteří před sedmi lety položili Italy na lopatky skóre 4:0.

Poprvé zazněl nápad pohovořit před desítkami tisíc lidí tváří v tvář ve sportovní aréně 3. dubna. Nejdřív ho zavrhl prezident Porošenko s tím, že zákon přikazuje komorní a střízlivě řízenou diskusi v televizním studiu. Pak se handlovalo o datum. Zelenskij trval na 19. dubnu, tedy na pátku před volební nedělí. Porošenko si vybral neděli 14. dubna, a i když komik na pozvání nereagoval, hlava státu na stadion vyrazila samostatně. S tisíci svých fanoušků. One men show se zvrtla v běžný předvolební mítink jednoho kandidáta.

Kyjevský stadion byl postaven v roce 1923. Tehdy byl pojmenován po Lvu Trockém. Později po Nikitu Chruščovovi, dnes nese název Olympijskij. Zdroj: Wikipedia CC BY 3.0

Šéfka Ústřední volební komise Taťána Slipačuková prohlásila, že oficiální debaty kandidátů na nejvyšší funkci proběhnut musejí, a to ve veřejnoprávní televizi. Veškeré náklady s nimi spojené jsou financovány ze státního rozpočtu. Jedna hodina televizního vysílání stojí 5 milionů 767 tisíc hřiven. Původně měla tato televizní, pro oba kandidáty povinná diskuse proběhnout v pátek od osmi do devíti hodin večer. Na žádost štábu Porošenka je o hodinu posunuta. Zelenskyj se nehodlá televizního duelu zúčastnit, což znamená, že podle zákona celý čas určený oběma může využít ten kandidát, který se dostaví.

Po dlouhých tahanicích a vzájemném veřejném obviňování z toho, že „Porošenko se bojí, že ho vypískají“, nebo „Zelenskij neumí mluvit o politice spatra, bez scénáře“, se nakonec týmy obou kandidátů dohodly a pronajaly si stadion Olympijskij od pátku 9.00 hod. až do půlnoci.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko (na snímku při projevu v parlamentu) má podle dosavadních sociologických průzkumů jen mizivé šance v nedělních prezidentských volbách zvítězit. Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nyní jsou prý jasné už i ty nejmenší detaily klání

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajinské prezidentské volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější