Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koalice nebyla v otázce žaloby na Maďarsko jednotná. „Nemá to žádný vliv,“ hájí mluvčí postoj vlády

Premiér Fiala se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem na summitu ER. Foto: Evropská rada
Premiér Fiala se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem na summitu ER. Foto: Evropská rada

Vláda se odmítla připojit k žalobě Evropské komise na Maďarsko kvůli zákonu proti LGBTQ lidem. Podle mluvčího Strakovy akademie se tak stalo mimo jiné proto, že se Česko chystá na předsednictví Visegrádské čtyřky. Podle analytičky jde však o zástupný důvod. Deník N zjistil, že postoj jednotlivých ministrů nebyl v této věci jednotný.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Možné připojení se k žalobě Evropské komise na Maďarsko kvůli zákonu diskriminujícímu LGBTQ osoby řešila vláda předminulý týden. Maďarský zákon, který komise napadá, zakazuje prezentovat homosexualitu a díla s ní spojená ve školách pro děti do osmnácti let.

Legislativa podle kritiků diskriminuje sexuální menšiny a porušuje základní práva EU. K žalobě se připojilo patnáct členských států EU, Česko tak ale neučinilo. Podle mluvčího Fialova kabinetu Václava Smolky je stěžejním důvodem vládního postoje předsednictví Visegrádské čtyřky, které nás čeká ve druhé polovině letošního roku.

„V případě připojení by bylo Česko jedinou zemí V4, která by se připojila,“ řekl Smolka Deníku N. Neupřesnil, jaké konkrétní obavy v souvislosti s předsednictvím panovaly a jak by jej připojení se k žalobě mohlo ovlivnit.

„Není rovněž zvykem, aby se členské země připojovaly k žalobě Evropské komise proti jiným členským zemím,“ dodal Smolka s tím, že připojení či nepřipojení se nemá na samotnou žalobu žádný vliv.

Vyjádření vlády k žalobě Evropské komise na Maďarsko

„O připojení k žalobě Evropské komise proti Maďarsku členové vlády diskutovali, ale pro tento krok nebyla většina. Argumenty, které převážily, byly následující:

  1. Není zvykem, aby se členské země připojovaly k žalobě Evropské komise proti jiným členským státům.
  2. Obdobné řízení vede Evropská komise i s jinými zeměmi, bylo by tedy dle precedentu logické postupovat obdobně i v těchto případech.
  3. Česká republika bude od července předsednickou zemí Visegrádské čtyřky, připojila by se navíc jako jediná ze zemí tohoto uskupení.
  4. Připojení či nepřipojení se k žalobě nemá žádný vliv na danou žalobu. Strážkyní smluv je Evropská komise.“

Redakce proto oslovila všechny ministry s dotazem na jejich postoj k maďarskému zákonu a také k českému odmítnutí se k žalobě komise připojit.

Všichni tři lidovečtí ministři – ministr práce Marian Jurečka, ministr životního prostředí Petr Hladík a ministr zemědělství Zdeněk Nekula – odkázali na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

LGBTQ

Maďarsko

Visegrádská 4

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější