Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Finsko je v NATO, ale co bude se Švédskem? Proč jeho vstup dál zdržují Turecko a Maďarsko

Turecký prezident Erdogan, předseda švédské vlády Kristersson a maďarský premiér Orbán. Foto: 3× EU, koláž Deník N
Turecký prezident Erdogan, předseda švédské vlády Kristersson a maďarský premiér Orbán. Foto: 3× EU, koláž Deník N

Analýza: Tři autoři v Deníku N analyzují situaci, do níž se svou snahou o vstup do NATO dostalo Švédsko. Jeho finští sousedé, s nimiž chtěli Švédové vstoupit do Aliance společně, už se po vlekoucích se ratifikacích v Budapešti a Ankaře členy stali, Stockholm na souhlas stále čeká. Proč? To vysvětluje spolupracovnice Deníku N v Turecku Irena Menšíková společně se specialisty na Maďarsko Tomášem Morvayem a na Skandinávii Albínou Mrázovou.

Turecko: do voleb už nic

V Turecku proběhnou 14. května zásadní prezidentské a parlamentní volby. Turecko a Maďarsko jsou poslední dvě členské země, které švédský vstup do NATO stále neratifikovaly (pokud ratifikace nepřipadne nově i Finsku, které se čerstvě stalo členem, ale to by nemělo představovat žádný problém), a dnes už je téměř jasné, že do tureckých voleb se otázka členství Švédska v NATO nerozhodne.

Turecko se potýká s ekonomickou krizí, historicky vysokou inflací (mnohem vyšší než v ČR; v březnu klesla na meziročních 50 %, vloni ale dosahovala až 85 %) a s dopady nedávného zemětřesení, které připravilo o život desítky tisíc lidí. Téma členství Švédska v NATO proto nehraje pro turecké voliče významnou roli. Zejména i z toho důvodu, že o vstupu Švédska do NATO panuje napříč tureckou společností i mezi vládnoucími a opozičními silami víceméně konsenzus.

Pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana jsou květnové volby zásadními v jeho politické kariéře a jejich vítězství nemá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Maďarsko

NATO

Skandinávie

Turecko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější