Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novinářka Procházková po 27 letech končí v LN. Text od fiktivní osoby velebící Babiše byl podvod, ne chyba, říká

Bývalá novinářka Lidových novin Petra Procházková, Foto: Gabriel Kuchta
Bývalá novinářka Lidových novin Petra Procházková, Foto: Gabriel Kuchta

Redakci Lidových novin opustila zahraniční reportérka Petra Procházková, která v redakci působila 27 let. Procházková říká, že se rozhodla skončit v přímé návaznosti na kauzu kolem podezřelé neziskovky Mezinárodní dětský kříž. Ředitelka nadace napsala komentář na podporu premiéra Andreje Babiše v kauze syrských sirotků, jeho asistentka text poslala do redakce LN a ten se následně objevil na serveru Lidovky.cz. Na případ upozornil Deník N.

Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodla odejít po 27 letech z Lidových novin?

Minulý týden se objevil v Lidovkách text od jisté doktory Horákové, který podporoval pozici premiéra Babiše v kauze syrských sirotků. My jsme s kolegyní zjistily, že ten text je podivný, a následně jsme zjistily, že ten text jsou fake news. To, že se v novinách objeví falešná zpráva, je chyba, která se ale stává. Podstatnější bylo zjištění, jak se ten text dostal do novin. Byl nám totiž poskytnut z týmu premiéra dva dny před schůzkou s aktivisty a europoslankyní Šojdrovou, kde se mělo o sirotcích jednat.

Mě na tom zcela ohromilo, že je možné, aby se v Lidových novinách objevil text, který nám dodá někdo od Babiše a přitom se vůbec netýká aktivit premiéra a je podepsán nějakou humanitární organizací. To mě dovedlo k zjištění, že jsme ochotni publikovat články, které se hodí Babišovi do krámu.

Vysvětlilo vám to nějak vedení?

Chtěla jsem to celé projednat s vedením a především s (šéfredaktorem) Istvánem Lékem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Mezinárodní dětský kříž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější