Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč se Koudelka scházel s Nejedlým? Ptali jsme se bývalých zpravodajců

Šéf BIS Michal Koudelka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Šéf BIS Michal Koudelka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Petr Fiala (ODS) se hodlá zeptat šéfa BIS Michala Koudelky na jeho schůzky s Martinem Nejedlým, který je známý svými vazbami na Rusko. Bývalí vysoce postavení důstojníci zpravodajských služeb hodnotí tato setkání jako zcela normální. Koudelka podle nich jen dobře dělal svou práci. Schůzky se konaly v době, kdy bývalý prezident Miloš Zeman vedl s BIS otevřenou válku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V restauraci kousek za Prahou se oba muži v letech 2019 a 2020 potkali celkem čtyřikrát. Co si však šéf BIS Koudelka se Zemanovým poradcem Nejedlým řekli, zatím zůstává záhadou. Premiér Fiala předpokládá, že se na schůzkách neřešilo nic, co by nebylo ve prospěch Česka. „Ředitel BIS musí získávat informace (…), setkávat se s různými lidmi,“ řekl TV Prima. S tím souhlasí i bývalý ředitel civilní rozvědky František Bublan.

„Nevidím na tom nic zvláštního, naopak si myslím, že je dobře, když se sejde ředitel, než aby na jednání s Martinem Nejedlým byl poslán

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Vláda Petra Fialy

Zemanovo finále

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější