Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (406. den): Do ruské společnosti se vracejí tisíce zločinců, kterým se podařilo přežít frontu

Jevgenij Prigožin před hroby svých vojáků. Foto: ČTK/AP
Jevgenij Prigožin před hroby svých vojáků. Foto: ČTK/AP
  • V některých ruských vesnicích a městech zavládl strach z bývalých vagnerovců, kterým skončil půlroční kontrakt.
  • Bývalí zločinci se vracejí s tím, že jsou vlastně hrdinové. Prigožin je utvrzoval v tom, že jim pomůže i ve vztahu k policii.
  • Ukrajinci jsou podle Zelenského připraveni opustit Bachmut, pokud by jim hrozilo obklíčení. Takové signály však zatím nejsou.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za středu 5. dubna. Situace na některých místech už může být jiná.

Rusové znovu pocítí válku. Zatímco Ukrajinu i okolní svět zasáhla Putinova válka 24. února minulého roku, velká část ruské společnosti ji poprvé pocítila až 21. září. V ten den Putin prohlásil „částečnou mobilizaci“. Do desetitisíců ruských rodin dorazila nervozita z toho, že i jejich blízké mohou najednou poslat na frontu.

Přestože se už několik týdnů spekuluje o další vlně mobilizace, Kreml se k takovému kroku zatím neodhodlal – mobilizace sice pokračuje, ale jen skrytě a pozvolna. O to více se běžných Rusů začíná dotýkat jev, který je paradoxně opačný: demobilizace jedné mimořádně rizikové skupiny veteránů.

Dnešní díl Vývoje bojů bude věnován tomu, jak ruskou společnost mohou ovlivnit přeživší žoldnéři, kteří se v poslední době dostávají na svobodu.

Tisíce zločinců s traumaty a bojovými zkušenostmi. Připomeňme, že v létě a na podzim loňského roku probíhal masový nábor, který v ruských věznicích dělala Vagnerova skupina. Součástí kontraktu bylo, že pokud naverbovaní přežijí šest měsíců, bude jim snížen, nebo rovnou prominut jejich původní trest.

„Ačkoli přibližně polovina naverbovaných vězňů byla zřejmě zabita nebo těžce zraněna, vedení Vagnerovy skupiny naznačilo, že ve vztahu k těm, kterým se podařilo nasazení na Ukrajině přežít, svůj slib dodrží,“ napsala před dvěma týdny britská vojenská rozvědka.

To se opravdu stalo. Majitel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin koncem března potvrdil, že ruské úřady už od té doby propustily více než 5000 trestanců, kterým uplynul kontrakt s jeho firmou.

Je zjevné, že pro ruskou společnost to není dobrá zpráva. I mnoho běžných vojáků, kteří prošli frontou, trpí posttraumatickými stresovými poruchami a dalšími komplikacemi, které jim brání řádně se zapojit do civilního života.

V tomto případě je však navíc řeč o vrazích, zlodějích nebo násilnících, kteří by si za normálních okolností odpykávali mnohaleté tresty.

„Tito trestanci si nyní z války přinesou bojové zkušenosti a v mnoha případech i prožitá traumata,“ dodala britská tajná služba.

Vrah znovu vraždil. Konkrétní ukázku přinesla před pár dny ruská média. Ivan Rosomachin se vrátil do své vesnice v Kirovské oblasti (zatím jen na dovolenou). Za několik dní stihl zavraždit seniorku, terorizovat své sousedy a poškodit zaparkovaná auta.

Místní obyvatelé si nejprve stěžovali, že se opilý potácel s vidlemi a se sekerou a veřejně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější