Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nelétá, nepoužívá mobil ani internet. Bojí se o život, říká Putinův ochránce, který zběhl

Gleb Karakulov. Foto: Dossier Center
Gleb Karakulov. Foto: Dossier Center

Gleb Karakulov je nejvyšším představitelem ruských zpravodajských služeb, který utekl z Ruska od začátku loňské ruské invaze na Ukrajinu. Mluví o Putinově strachu o život i organizaci jeho práce napříč Ruskem. Putinův někdejší ochránce se nyní nachází na utajeném místě. Jeho totožnost byla ověřena.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rozhovor poskytl už koncem loňského roku, ale teprve ve chvíli, kdy byl v bezpečí na utajovaném místě, byla jeho výpověď zveřejněna. Bývalý člen Putinovy ochranky Gleb Karakulov popsal chování a práci ruského prezidenta Vladimira Putina. Otevřeně ho označil za válečného zločince a paranoidního člověka, který dodnes nepoužívá telefon ani internet.

„Posledních pár let žije v informační izolaci. Patologicky se bojí o život,“ řekl Karakulov nevládní organizaci Dossier Center o Putinovi. „Všemožnými bariérami se odřízl od světa: karanténou, informačním vzduchoprázdnem. Realitu vnímá pokřiveně.“

Třináct let v Putinových službách

Bývalý příslušník ruské Federální ochranné služby (FSO) poskytl londýnské nevládní organizaci, kterou založil někdejší nejbohatší ruský oligarcha a kritik Kremlu Michail Chodorkovskij, detaily ze života ruského prezidenta.

Mohl to udělat až poté, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější