Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dobrá zpráva pro vládu. Strop na energie bude stát nejspíše méně, než se čekalo

Ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) se může splnit jeho cíl, že náklady na cenový strop pokryjí mimořádné příjmy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) se může splnit jeho cíl, že náklady na cenový strop pokryjí mimořádné příjmy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ceny elektřiny a plynu na světových trzích klesají. Čeští dodavatelé už díky tomu koncovým zákazníkům nabízejí tarify s cenou pod vládním stropem. Stát tak za omezení plateb zaplatí méně, než očekával. Deníku N to řekl spolutvůrce cenového stropu Blahoslav Němeček, který pracuje v poradenské společnosti EY a je poradcem premiéra pro energetiku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tuzemská státní kasa se letos propadá do čím dál většího minusu a proti rozpočtovému plánu může na konci roku skončit s vyšším schodkem. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude pro konečný výsledek rozpočtu rozhodující, kolik stát nakonec vydá za zastropování cen energií a kolik získá z windfall tax a na odvodech z mimořádných tržeb výrobců elektřiny.

Od ledna do konce letošního roku je cena elektřiny pro domácnosti i firmy zastropovaná na částce šest tisíc korun za megawatthodinu, u plynu je nejvyšší přípustná cena tři tisícovky za MWh. Rozdíl mezi tržní a zastropovanou cenou energií dodavatelům proplácí stát na základě speciálně vytvořeného kompenzačního mechanismu.

Podle původního odhadu vlády z konce loňského roku měl stát na kompenzacích za zastropování energetickým podnikům vyplatit maximálně 170 miliard korun. Další odhad ministerstva průmyslu z přelomu roku hovořil o zhruba 200 miliardách, Energetický regulační úřad (ERÚ) v lednu celkovou sumu odhadl dokonce až na 242 miliard.

Konečná částka ale bude podle všeho výrazně nižší. Elektřina a plyn totiž na burze zlevňují, což se promítá i do nabídek dodavatelů. Prakticky všechny hlavní firmy na trhu už domácnostem nabízejí nové tarify s cenou pod vládním stropem. A když je cena pod touto hranicí, stát nemusí doplácet nic.

Dodavatelům se kompenzace průběžně proplácejí formou záloh. Jejich výši určuje ERÚ na základě podkladů, které mu energetické firmy posílají. „Z údajů za první tři měsíce vyplývá, že tyto zálohy byly méně než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější