Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spanilá cesta „tvrdého hráče“: Jak se Pavel Tykač dostal mezi nejbohatší lidi světa

Tykač nyní usiluje o koupi fotbalové Slavie. Grafika: Deník N / Sev.en
Tykač nyní usiluje o koupi fotbalové Slavie. Grafika: Deník N / Sev.en

Ještě před třemi lety si o tom mohl Pavel Tykač nechat leda tak zdát, dnes je to realita a splněný sen. Loni se mu podařilo dostat mezi tisíc lidí s největším majetkem na světě. Zatímco tehdy se ještě držel na spodních příčkách žebříčku, letos raketově vystřelil o dalších šest set pozic výš na 261. místo. Deník N nyní na základě rozhovorů s mnoha insidery popisuje, kdo vlastně Pavel Tykač je, jak uvažuje, jaké jsou jeho strategie a jak se z agresivního finančníka s devadesátkovým stylem stal jedním z nejbohatších lidí planety.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tykač ve čtvrtek 21. prosince koupil fotbalovou Slavii, při této příležitosti text připomínáme.

Navzdory krizi, která začala na svět dopadat kvůli ruské agresi vůči Ukrajině, zažívá Pavel Tykač zlaté časy. I když se řada podnikatelů a domácností dostává do problémů kvůli růstu cen energií, Tykač ze stávající situace profituje a sám své elektrárny označuje na svém webu za „zachránce evropské energetiky“.

Jeho impérium Sev.en totiž vsadilo na „špinavou“ a mnohými dříve odepisovanou energii z uhlí a právě kvůli energetické krizi dostalo nečekaný a výjimečně silný impulz. Tykačovo jmění se jen za posledních dvanáct měsíců více než zdvojnásobilo a v současné době dosahuje podle časopisu Forbes hodnoty osmi miliard dolarů (zhruba 173 miliard korun). Loni si jeho skupina převzala ocenění za druhé místo v žebříčku Českých 100 nejlepších.

„Pavel je nekompromisní,“ říká jeden ze zdrojů, který se s Tykačem osobně zná. „Vnímám u něj touhu po dokonalosti, absolutnosti, kterých ale nelze dosáhnout.“

Stejně tak se ostatní oslovení lidé, kteří byznysmena dlouhodobě znají, ať už z podnikatelského světa, nebo z osobních vztahů, shodují v tom, že dlouhodobě touží po

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější