Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Westernová Bitva o diamant míří přes baseballové bitky k pohádkovému happy endu

Bitva o diamant. Foto: Labyrint
Bitva o diamant. Foto: Labyrint

Americké „cizokrajné“ prostředí, sportovní tematika, pozoruhodné dozrávání hlavní postavy a originální ilustrace. To jsou přednosti nového dobrodružného románu Bitva o diamant spisovatelky Báry Dočkalové, který je nyní nominovaný na cenu Magnesia Litera za knihu pro děti a mládež.

Pozor, text obsahuje spoilery.

O Literu za knihu pro děti a mládež se letos utkají tři tituly. Poetický Fánek hvězdoplavec Jany Šrámkové (Běžíliška), dystopický Rekrut 244 Františka Tichého (Baobab) a také Bitva o diamant Báry Dočkalové. Knihu z nakladatelství Labyrint výtvarně a graficky doplnil Jindřich Janíček, český výtvarník s mnoha oceněními za ilustraci (včetně nedávné druhé ceny pro Ilustrátora roku Czech Grand Design).

Poutavý příběh románu Bitva o diamant zachycující krásy i strasti horského života se zaměřuje na rivalitu dvou horských amerických vesniček, která (z místním obyvatelům neznámých důvodů) vře nejen mezi dospělými, ale také jejich dětmi.

Ty jsou svými rodiči vehementně podporovány ve hře, která tu tolik zasahuje do lidských životů: v baseballu. Tento sport je pro děti vším. Jeho popularita se mezi nimi zvýšila především s příjezdem stárnoucí baseballové hvězdy, která se uvolila obsadit do té doby neexistující místo trenéra zdejších juniorů.

Mladá kritika

Touto recenzí startujeme rubriku Mladá kritika, v níž budeme přinášet texty začínajících autorů či studentů. Chceme tím zprostředkovat pohled nastupující generace na kulturní dění a nabídnout prostor mladým autorům. Autorka tohoto textu je přispěvatelkou facebookové skupiny Nezletilí kritici, kterou doporučujeme též sledovat v případě zájmu o svěží pohled na aktuální knižní novinky pro děti a mládež.

Jedno z dětí se od ostatních liší svým neuhasínajícím zápalem pro hru. Jedenáctiletý chlapec s postižením nohou se jmenuje Luke a právě on se dostává do situace, jež ovlivní nejen jeho život, ale i sled pozdějších událostí, které zásadně změní následující dění v obou znepřátelených osadách.

V horách totiž Luke čirou náhodou potká svého oblíbeného baseballového hráče Drakea Williamse, avšak zraněného. Lukova záchrana Drakea zajistí několika vybraným hráčům z vesnického týmu postup do váženého baseballového klubu Lion Cubs, který spadá pod jeho vedení. Luke však mezi těmito vybranými šťastlivci není a zbytek obou vesnických družstev

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Literatura

Mladá kritika

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější