Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Itálie zakázala ChatGPT. Na základě čeho může totéž s nástrojem umělé inteligence udělat celá EU včetně Česka?

Pro nás žádou AI, prosím, my jsme Italové. Foto: Adobe Stock
Pro nás žádou AI, prosím, my jsme Italové. Foto: Adobe Stock

Zpráva přišla v předvečer prvního apríla, ale v žádném případě nejde o žert. Italský úřad GPDP, tamní protějšek našeho Úřadu pro ochranu osobních údajů, nařídil společnosti OpenAI, aby zablokovala přístup ke známému AI chatbotu ChatGPT pro všechny italské uživatele. Firma okamžitě vyhověla. Italové si nyní s robotem nepopovídají. Proč? A může se to týkat i Česka?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

GPDP, v Itálii běžně známý jen jako Garante, vydal své nařízení na základě dvou podezření: zaprvé že OpenAI neoprávněně a nezákonně využívá osobní data evropských uživatelů internetu, čímž porušuje GDPR; zadruhé že nebrání v přístupu ke službě ChatGPT dětem a mladistvým, což je může vystavit obsahu, který jim může uškodit.

Úřad jako Garante nebo ÚOOÚ má podle evropských zákonů právo vydat dočasný příkaz k omezení služby už na základě podezření, což se také stalo. Garante nyní prošetřuje další fakta. OpenAI má dvacetidenní lhůtu na vysvětlení a nápravu. Pak může dojít například ke zrušení zákazu anebo naopak k jeho prodloužení a sankcím. Pokuta za porušení GDPR může dosáhnout až výše čtyř procent ročního celosvětového obratu provinivší se firmy anebo dvaceti milionů euro – podle toho, která z těchto částek je vyšší. (V případě OpenAI platí druhá možnost.)

OpenAI použil ke splnění požadavku Garante jednoduchou geoblokaci – odmítá IP adresy registrované v Itálii. To znamená, že italští zájemci mohou zákaz obejít technickými prostředky typu VPN. Tím si ale nepomohou ti z nich, kteří si zaplatili nadstandardní přístup, protože ten je vázán na původní přihlašovací údaje. OpenAI jim nyní vrací peníze.

Cvičený i na vašich datech

Problémů, které mohou evropské regulační orgány na činnosti OpenAI vidět, je ve skutečnosti více. První a nejspíš nejdůležitější

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Umělá inteligence

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější