Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rozesmátí muslimové, arabské texty, záhadný muž. Požár katedrály rozhořel i dezinformace a hoaxy

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Foto: Reuters
Požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Foto: Reuters

Zatímco svět sledoval v přímém přenosu požár katedrály Notre-Dame, veřejný prostor a zejména sociální sítě se začaly plnit různými interpretacemi této události. Často smyšlenými. Slabá místa v souvislosti s šířením lží ukázaly i YouTube a Twitter.

Server YouTube před rokem ohlásil, že u významných videí, která formují veřejnou debatu nebo jsou zpravodajsky zajímavá, nabídne divákům korektní informace o daném tématu. Například u různých konspiračních teorií nabídne jejich vysvětlení. V praxi to má vypadat tak, že například u sledování dokumentu o přistání na Měsíci se pod videem objeví šedý box, ve kterém najde divák informace o příslušné události. Informace jsou přebírány z Wikipedie a Encyclopædia Britannica.

Tento nástroj server testoval nejprve v Indii, v současnosti funguje ve Spojených státech a Jižní Koreji. Během požáru pařížské katedrály byla ovšem živá vysílání na YouTube doplněna informací, která divákovi popisovala teroristický útok z 11. září 2001. Pondělní událost, kterou oficiální místa považují za nešťastnou náhodu, byla tak spojena s možným teroristickým útokem.

Foto: Repro Youtube (Buzzfeed)

Mluvčí společnosti pro server Buzzfeed uvedl, že vysvětlující boxy jsou pod jednotlivá videa přidávány prostřednictvím algoritmů a ty někdy prostě udělají chybu. YouTube posléze rámečky o 11. září u záběrů požáru odstranil. Server však nebyl jedinou platformou, která umožňovala šíření dezinformací.

Na Twitteru se v souvislosti s požárem objevily vyfabrikované hoaxy, které měly ukázat, že za celou událostí je terorismus, zejména ten islámský. Zavádějící informace se šířily přes účty, které se vydávaly za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Požár Notre-Dame v Paříži

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější