Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pošta nám rušení poboček oznámila dnes ráno, někde zůstane jen jedna z pěti, bouří se starostové

Státní podnik i ministr vnitra na kritiku říkají, že je možná jen výměna příslušné pošty „kus za kus“, na počtu zrušených poboček trvají. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Státní podnik i ministr vnitra na kritiku říkají, že je možná jen výměna příslušné pošty „kus za kus“, na počtu zrušených poboček trvají. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Seznam tří set poboček České pošty, které se od července uzavřou, vyvolal pobouření mezi starosty. Všichni, s nimiž Deník N mluvil, potvrdili, že s nimi pošta předem nekonzultovala, které pobočky chce uzavřít. V některých městech tak zůstanou například z dosavadních pěti jen jedna či dvě a podle starostů to výrazně zhorší přístup lidí ke službám pošty.

Česká pošta provozuje v celé republice 3200 poboček, po změně jich zbude 2900. V některých městech se ale jejich počet sníží z několika jen na jednu, přičemž vytížených jich je více.

„Z pěti poboček nám zůstane jedna. Nikdo to s námi nekonzultoval. Už minulý týden jsme přes poslance vzkazovali nesouhlasné stanovisko v tom smyslu, že chápeme, že se pošta má nějak zmátořit, ale není vhodné škrtat od stolu. My tyto lokality známe a víme, kde by se dalo rušit a kde to může být problém,“ popsala místostarostka Litvínova Květuše Hellmichová (SNK Evropští demokraté).

Podle ní se ruší pošty v lokalitách, kde bydlí hodně lidí, což jim zkomplikuje život. „Pošta omezovala otevírací doby už teď, ale v Litvínově je dobrá dopravní dostupnost, takže lidé zvládnou dojíždět. Problém to bude pro seniory,“ řekla Hellmichová s tím, že město by rádo zachovalo pobočky Valdštejnská a Krušnohorská. Nemělo prý ale s kým jednat o kompromisu.

„Nepatříme mezi ty, kdo by trvali na nějakém dogmatu, ale přijde nám velmi neseriózní, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější