Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (400. den): Dva generálové odhadují průběh ukrajinské ofenzivy – nebude to na jednom místě, bude to bolestivé a nebude to konec

Ukrajinská houfnice během střelby. Foto: Ozbrojené síly Ukrajiny
Ukrajinská houfnice během střelby. Foto: Ozbrojené síly Ukrajiny
  • Jak Ukrajinci hrají Rusům na nervy.
  • Jak může vypadat budoucí ofenziva – co hovoří ve prospěch Rusů a co je na straně Ukrajinců.
  • Rybar oznámil obsazení budovy v Marjince.
  • V Bachmutu je vše při starém, tedy velmi obtížné.
  • Propuštěný vagnerovec v Kirovské oblasti ve středu zavraždil ženu.
  • Mapy dne – Bachmut
  • Videa dne – javeliny ničí tankovou kolonu u Avdijivky; jak vypadá interiér nejlepšího ruského tanku; jak pracuje programovatelná munice pro rychlopalné kanony; ukrajinské přípravy; apokalypsa v Marjince; ruský Lancet ničí Gvozdiku; zajatí Ukrajinci v Bachmutu.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za čtvrtek 30. března. Situace na některých místech už může být jiná.

Jak Ukrajinci hrají Rusům na nervy. Včera byl čtyřstý den Putinovy třídenní „speciální vojenské operace“. Namísto rychlého triumfu a vítězného pochodu Kyjevem dnes vojensky vyčerpané a ponížené Rusko s obavami očekává blížící se velkou ukrajinskou ofenzivu. Otázkou je, kdy a kde se tak stane a jak by mohla probíhat. Úvod dnešního Vývoje bojů se bude věnovat právě tomuto tématu.

Kromě přípravných vojenských akcí, které ve zvýšené míře probíhají na jihu okupovaného území, už Ukrajinci rozjeli psychologické operace.

Mají různé podoby. Během víkendu například Volodymyr Zelenskyj pro japonské noviny Jomiuri Šimbun řekl, že Ukrajina ještě není připravena na protiofenzivu, protože nemá dost těžkých zbraní včetně stíhaček a ani na frontě není dobrá situace. Vzápětí po něm však ministr obrany Olexij Reznikov oznámil, že útok začne v dubnu nebo květnu. Je jen malá šance, že dva rozhodující ukrajinští politici navzájem nevědí, co říká ten druhý. Jako pravděpodobnější se jeví, že úmyslně vysílají různé signály.

Součástí brnkání na nervy Rusům jsou téměř jistě i videa s velkými koncentracemi ukrajinské těžké techniky, která se začala objevovat v uplynulých dnech.

Asi největší ohlas vyvolaly záběry, které záměrně působí dojmem, že to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější