Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Angličtina, univerzita, dokonce kurzy masturbace. Střední Asie už nejsou jen oddané manželky, ukázaly Ženy za volantem

Ženy za volantem. Foto: archiv Catherine Haigh a Hannah Congdon
Ženy za volantem. Foto: archiv Catherine Haigh a Hannah Congdon

Dvě mladé Britky se vydaly s džípem na Pamírskou silnici. Na 3000 kilometrů bývalé hedvábné stezky napříč Uzbekistánem, Kyrgyzstánem a Tádžikistánem dokumentovaly, jak se v bývalých sovětských republikách daří ženám. V patriarchálních společnostech, které se v regionu rozvinuly po rozpadu Sovětského svazu, Catherine Haigh a Hannah Congdon narazily na zlé tchyně, unesené nevěsty, města duchů, ale i na impresivní a inspirativní hybatelky doby a poznaly, že velké změny se dají dělat i malými krůčky. Jejich dokumentární film Ženy za volantem aktuálně uvedl festival Jeden svět.

Co je zajímavého na Pamírské silnici?

Je to druhá nejvýše položená silnice na světě, místy se šplhá až do výšky téměř 5000 metrů nad mořem, i když silnice je vznešený název – často jde spíš o prašnou cestu plnou výmolů.

Ve starých dobách na jejím místě procházela takzvaná Hedvábná stezka a v mnohem méně vzdálené minulosti se přes ni pašoval heroin a opium z Afghánistánu.

Za sovětských časů bývala udržovaná, protože představovala životodárnou spojnici propojující několik regionů, ale po rozpadu Sovětského svazu začala postupně pustnout.

Pamírská silnice napříč Tádžikistánem. Mapa: University of Texas, public domain

Byla to zajímavá výzva, a navíc se nám tak podařilo propojit osudy jednotlivých žen žijících podél její trasy.

Bylo těžké navázat s tamními ženami kontakt?

Mnoho z nich jsme kontaktovaly dopředu přes sociální sítě, většinou byly napojené na různá sdružení nebo malé organizace. A druhou půlku žen jsme potkaly náhodně, když jsme braly stopařky nebo když nás někdo pozval na nocleh k sobě domů.

Mnohé mluvily výborně anglicky, a to i ve velmi odlehlých oblastech. To nás překvapilo.

Jak si to vysvětlujete?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Rozhovory

Střední Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější