Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vondráčkův utajený program v Moskvě: koncert armádního souboru. Jsem tak trochu muzikant, hájí se

Ruský armádní soubor Alexandrovci. Foto: ČTK/AP
Ruský armádní soubor Alexandrovci. Foto: ČTK/AP

Předseda Sněmovny Radek Vondráček musel před poslanci i v médiích hájit svou cestu do Ruska, kde se mimo jiné setkal s politiky na unijním i americkém sankčním seznamu. Nikde se však nezmínil o tom, že spolu s dalšími členy své delegace navštívil představení k 90. výročí vzniku armádního sboru Alexandrovci. Ruští vojáci přitom okupují část ukrajinského území, kvůli čemuž na zemi byly uvaleny sankce.

Ruský armádní soubor Alexandrovci v říjnu oslavil 90 let od svého vzniku a při té příležitosti uspořádal slavnostní večer v moskevském Velkém divadle. Právě tam se Vondráček a další členové jeho delegace přišli podívat, aniž o této části svého programu kdekoli informovali. Poslanci přitom ani nevědí, kdo jim na jinak nedostupnou akci sehnal lístky. Pravděpodobně to byla proruská advokátka Miroslava Hustáková, která to pro Deník N nepopřela.

Předseda sněmovny na akci armádního sboru, kterému se také přezdívá Zpívající zbraň, nevidí nic špatného. „Já jsem tak trochu muzikant a vnímám to přes kulturu. Mně je až smutno, že se o tom vůbec bavíme. Kultura, sport, vzdělávání jsou oblasti, kde bychom se měli bavit, a politiku nechat úplně stranou a bokem. Je to armádní soubor, ale špičkové kvality. V životě jsem neslyšel tak dokonale sezpívaný mužský sbor,“ řekl Deníku N Vondráček.

„Zhruba polovinu toho představení tvořily folklorní soubory. Já bych byl navíc ten, který by hrál za první světové války fotbal na frontě, když nastalo vánoční příměří,“ dušuje se Vondráček s tím, že necítí potřebu se obhajovat.

Nezvládnu říct úplně všechno

Vondráček ani nevidí nic divného na tom, že o své účasti na této akci neinformoval veřejnost a své kolegy ve Sněmovně. „Nezvládnu říct úplně všechno. Neinformoval jsem veřejně o stovkách dalších věcí, když jsem byl například v Americe či Japonsku,“ vysvětluje předseda Sněmovny, proč se o koncertě nikde nezmínil, přestože byl na svůj program mnohokrát dotazován.

Příležitost k tomu měl například minulý týden ve Sněmovně, kde musel poslancům vysvětlovat okolnosti své cesty. Některým zákonodárcům právě vadilo, že Vondráček dopředu nikomu nesdělil program a nesepsal o cestě podrobný zápis.

Jak zjistil Deník N z diplomatických zdrojů, Vondráček o svých soukromých aktivitách v Moskvě neinformoval ani Černínský palác.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější