Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko-slovenské slovo týdne: těhotná vs. ťarchavá

Grafika: Tomáš Kunc, Deník N
Grafika: Tomáš Kunc, Deník N

Český jazyk občas dovede zázraky. Podle slovníků například slovo těhotná existuje i v mužském tvaru. A jak to mají na Slovensku? To se dozvíte v dalším díle jazykového seriálu.

grafika

Pár slov o slově těhotná

Možná vám kdysi ve škole říkali, že jsou slova, která nejde stupňovat. Že těžko může být někdo mrtvější než mrtvý a že žena sotva může být trochu těhotná. Jenže jazyk je zázrak, kámo, zázrak – a každý z nás může být denně čaroděj.

Když večer vypiju patnáct piv, budu v noci mrtvější než Mrtvé moře, a když to budu dělat denně, budu vypadat těhotnější než mladé paní před Ústavem pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Mně to samozřejmě nemusíte věřit, jsem čaroděj-amatér. Ale podobně kouzlí i zasloužilí mágové z Kanceláře Slovníku jazyka českého, když do heslářů svých úctyhodných děl zapisují od tlustého Příručního slovníku jazyka českého přes útlejší Slovník spisovného jazyka českého a ještě útlejší Slovník spisovné češtiny až po internetovou příručku slovo těhotná v mužském tvaru.

Ne že by to nešlo říct. Však jsme si to ukázali, říct se dá všechno. Jenže – nepřijde vám to legrační, když pak ve slovníku čtete: „těhotný adj. (o ženě) oplodnělý, mající v lůně plod“.

Přimlouval bych se tuhle tedy za to, aby se v novém slovníku, až jeho autoři dojdou po ť, trošku víc dalo na to, že přes všechny bouřlivé změny vzešlé na genderových polích a přes angažmá samotného Arnolda jsou přece jenom nejčastěji těhotné ženy.

Čech o slově ťarchavá

Ve větším a starším slovníku slovenštiny kupodivu tehotná byla v ženském rodě. V novějším je – snad po českém vzoru – mužský tehotný. Vůbec byly o to spory, jestli slovo tehotná není nějaký „čehúnismus” a jestli by nebylo lepší aspoň v odborné terminologii používat jiné pěkné slovo téhož významu: ťarchavá.

U lidu obecného to ale nakonec přesvědčivě tehotné nad ťarchavými vyhrály a odborníci asi dají přednost mezinárodně gravidním.

Já mám ale pro ťarchavost slabost. Ne z přirozené sympatie k tomu, co prohrálo, ale: na první dobrou tam je slyšet tu ťarchu, se kterou se samodruhá vláčí po schodech a tramvajemi. A věřím, že už kvůli tomu, jak je to slyšet, ji v električke, kde vědí, že ťarcha je tíže a břemeno, spíš pustí sednout než v šalině.

Tož můžete namítnout, že ve slově těhotná ta tíha také je. Ale schválně si to zkuste: Kdo ji tam slyší? To musíte pomalu do etymologického slovníku, přečtete a uslyšíte.

Na druhou stranu výlet to určitě nebude marný. Mimo jiné se tam také dozvíte, jak je někde hluboko s tíhou – a tedy těhotenstvím – spřízněná rovněž touha. A též tuhý (chichotá se vilně).

Gabriel Pleska, editor webu Peníze.cz, přispívá i do časopisů Finmag a Heroine

Niečo o slove ťarchavá

Tak akurát, povedala Mášenka, keď prekročila prah domu troch medveďov. Vyskúšala postieľky, stoličky aj misky s kašou, aby našla to, čo nebolo ani tvrdé, ani veľmi mäkké, príliš veľké ani malé, veľmi horúce ani príliš chladné.

Tak akurát, hovoria iné postavy života jazykom ekonóma.

Žena trávi v priemere 266 dní vnútorným vývojom dieťa. Muž sa stáva biologickým otcom v priebehu pár minút.

Tak akurát – prvé porušenie zákona prírody o rovnováhe.

Počiatočná nevoľnosť ženy je daná nesúladom medzi matkou a plodom, keď cudzinec prikladá matke k jej polovici svoju polovicu génov.

Tak akurát, hovoria mužovi učitelia slovenského jazyka, ťarchavá je spätá iba so ženským rodom.

Tak akurát, hovoria deti obom, že sex nebol iba chvíľkovým pokušením a že rovnako matka aj otec sa prvým dňom stávajú nositeľmi práva 266 dní spätého iba s matkou.

Byť požehnaným v trojici bez pokušenia „zakázaného ovocia“.

Tak akurát.

Slovák o slove těhotná

Človek by mal byť šťastný. Vždy, keď sa ocitá na hrane chaosu, narodí sa génius, aby ho vyviedol. Trvalo stáročia, kým to, čo pomenoval taliansky matematik Leonardo Pisano zvaný tiež Fibonacci, naozaj pochopil.

Čas dlhý 266 dní s túžbou počuť nevidené.

Od tehotnej ženy zahalenej v kožušine pri ohni jaskyne, ktorej nikto neprezradil, že svet vonku je nádherný, až po ženy s mečom v ruke a ťarchavé ženy feministky.

Fibonacciho zlatý rez.

Dovtedy muž akoby bol zahľadený na zadnú, matnú a nič nevypovedajúcu stranu zrkadla, kde si písal svoje hriechy života.

Všimnite si, že väčšina častí tela sa riadi číslami jeden, dva, tripäť. Máte jeden nos, dve oči, tri segmenty na každej končatine a päť prstov na každej strane. Proporcie a miery ľudského tela sa dajú rozdeliť aj podľa zlatého pomeru – zlatého rezu. Molekuly DNA.

Obraz těhotné ženy. Obraz gravidity, ktorý nám na konci odhalí túžbu maliara so štetcom pri prvom ťahu. Túžbu konečne počuť deväť mesiacov nevidené.

Aká priepasť medzi poznaním Fibonacciho zlatého rezu a jeho matematickou postupnosťou pri plodení králikov, keď v procese poznania vyskakuje otázka Jak ti dupou králíci?

Pavol Varga, důchodce, bývalý šéfredaktor publicistiky a dokumentární tvorby STV

Česko-slovenské slovo týdne/týždňa je společný projekt Českého národního korpusuJazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenské akadémie vied při příležitosti 30 let od rozpadu ČSFR. Více informací najdete na webu https://slovo.juls.savba.sk/.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Česko-slovenské slovo týdne

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější