Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pavel nevyloučil nominaci politika do Ústavního soudu. „Soud by byl pestřejší,“ hodnotí odborníci

Už příští týden by měl prezident zveřejnit jména svých prvních tří kandidátů na ústavní soudce. Ilustrační foto: ČTK
Už příští týden by měl prezident zveřejnit jména svých prvních tří kandidátů na ústavní soudce. Ilustrační foto: ČTK

Prezident Petr Pavel se v pondělí sejde se třemi kandidáty na soudce Ústavního soudu a následně zveřejní jejich jména. Vedle toho ale musí ještě letos vybrat další čtyři nominandy na členy této klíčové instituce dohlížející na dodržování ústavnosti. Prezident, který si na pomoc přizval řadu odborníků, nevylučuje, že by se mezi novými soudci mohli objevit i politici.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Personální obsazení Ústavního soudu je jednou z klíčových pravomocí, jimiž český prezident disponuje. Hlava státu navrhuje své kandidáty Senátu, který je následně schvaluje. Třem stávajícím soudcům vyprší mandát už v květnu. Petr Pavel dnes při návštěvě Senátu řekl, že se s kandidáty na jejich nástupce sejde v pondělí a následně zveřejní jejich jména.

Veřejně se již začala skloňovat řada jmen, podle Hospodářských novin jsou ve hře například bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, někdejší šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová či místopředseda Vrchního soudu v Praze Robert Fremr. Jedním ze zvažovaných jmen je podle informací Deníku N i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější