Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Znovu uslyšíte varhany z Notre-Dame!“ Které slavné památky v chrámu unikly plamenům, a které ne

Památky z pařížské Notre-Dame: severní rozeta, Kristova trnová koruna a varhany. Přežily staletí. A pak vypukl požár. Foto: Philippe Wojazer, Charles Platiau, Reuters, pierremarteau, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0
Památky z pařížské Notre-Dame: severní rozeta, Kristova trnová koruna a varhany. Přežily staletí. A pak vypukl požár. Foto: Philippe Wojazer, Charles Platiau, Reuters, pierremarteau, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

Díky rychlé reakci Pařížanů se podařilo zachránit alespoň část významných památek, které v chrámu Notre-Dame po staletí přebývaly. O jiných zatím nejsou spolehlivé zprávy. Jak ráno zdůraznil francouzský ministr kultury, pořád panuje nejistota.

„Všechno je spálené na uhel. Vnějšek stojí, ale uvnitř je všechno černé. Jediné, co jsem viděl, byl zlacený kříž. Ten ještě stál.“

Symbolická slova generálního vikáře pařížské arcidiecéze Philippa Marsseta se dnes ráno objevila na Twitteru reportérky Le Figaro Laury Andrieuové. Spolu s neméně výmluvným snímkem: Marsset se dívá do objektivu, ve tváři žalostný výraz, za sebou blednoucí ranní oblohu. A hlavně: ikonickou hranatou věž, jejíž dvojče se skrývá za vikářovou hlavou.

Třetí věž Notre-Dame, vyšší a štíhlejší než obě hlavní a v původní podobě až z 12. století, zmizela nenávratně. Spolu se střechou proslulé katedrály ji spolkly plameny.

„Hlavní stavba je zachráněna, ale situace je pořád nejistá,“ popsal v úterý ve vysílání France Inter ministr kultury Franck Riester. „V noci shořely dvě třetiny střechy na troud, věž se zbortila do interiéru a vytvořila díru v klenbě. Zhroutila se část příčné lodi. A hasiči a architekti, kteří na místě zasahují, jsou znepokojení. Protože na klenbě zůstává ještě voda, zuhelnatělé dřevo nasáklé vodou, což znamená, že je velmi těžké. Celé je to nesmírně křehké, a hlavně postavené s takovou finesou, že jakmile se zbortí jedna část, hrozí, že se naruší integrita celé stavby,“ doplnil.

Osud chrámu Matky Boží neboli Notre-Dame v Paříži, dost možná nejslavnější gotické stavby světa, tedy zůstává nejistý. Od jedenácti hodin dopoledne jedná o plánu rekonstrukce zvláštní vládní krizová skupina v čele s ministrem kultury Riesterem, ministrem financí a státní správy Géraldem Darmaninem a státním tajemníkem Laurentem Nuñezem.

Co víme už teď:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Požár Notre-Dame v Paříži

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější