Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pro středočeskou obec může být větrná energie zlatým dolem. Nabídku na výstavbu nejvyšší elektrárny v Česku zatím odmítla

Větrné turbíny v Durynsku, ilustrační. Foto: Alex Buess, Adobe Stock
Větrné turbíny v Durynsku, ilustrační. Foto: Alex Buess, Adobe Stock

Takových míst v Česku moc není. Okolí obce Struhařov u Benešova patří mezi jednu z nejvýnosnějších lokalit pro výstavbu větrných elektráren. Navíc je jednou z mála potenciálních lokalit, kde vztyčení větrníků nebrání žádná významná překážka. Už delší dobu je proto cílem zájmu investorů. Nevyšel ani poslední pokus. Do budoucna by se to ale mohlo změnit.

Na zastupitelstva středočeské obce Struhařov obvykle tolik lidí nechodí. Dubnové zasedání bylo jiné. Projednával se totiž záměr německé společnosti Meridian nová energie postavit v katastru Struhařova čtyři větrné elektrárny. „Čtrnáct dní tu rozhlasem lákáte na dětský karneval, ale o nějaké prezentaci nepadlo ani slovo,“ zní sálem místního kulturního domu hlas jednoho z rozzlobených občanů, kteří na schůzi přišli.

Místní kritici stavby nejdříve představí důvody, proč by větrníky podle nich byly problematické: obávají se totiž hluku, stínu, propadu cen nemovitostí v okolí, ale i zásahu do rázu krajiny. Investor chce totiž u Struhařova postavit elektrárnu nového typu, jejíž celková výška dosahuje téměř 250 metrů a díky tomu je účinnější. Taková v Česku zatím nestojí. Mezi dalšími argumenty zazněly dopady na přírodu a jaké druhy ptactva by stavba mohla ohrozit.

Následnou debatu měl původně řídit Martin Abel, analytik klimatického týmu Asociace pro mezinárodní otázky, který sem jako expert dorazil na žádost jednoho ze zastupitelů. Jedna z občanek Struhařova ve žlutém svetru ale má pocit, že při moderování není dostatečně důrazný a nedává lidem prostor podle jejích představ. Několikrát mu tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Příroda

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější