Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Drastický případ 12leté Máši a jejího otce. Za obrázek skončila v dětském domově, on dostal dva roky vězení

Rus Alexej Moskaljov u soudu v Jefremovu v Tulské oblasti. Byl odsouzen za "diskreditaci ozbrojených sil". Jeho dcera nakreslila ve škole protiválečný obrázek, byla mu odebrána a přemístěna do dětského domova. On utekl, byl odsouzen ke dvěma rokům vězení a čerstvě dopaden v běloruském Minsku. Foto: SOTA/Reuters
Rus Alexej Moskaljov u soudu v Jefremovu v Tulské oblasti. Byl odsouzen za „diskreditaci ozbrojených sil“. Jeho dcera nakreslila ve škole protiválečný obrázek, byla mu odebrána a přemístěna do dětského domova. On utekl, byl odsouzen ke dvěma rokům vězení a čerstvě dopaden v běloruském Minsku. Foto: SOTA/Reuters

Nedělej si o mě starosti. Jsem na tebe hrdá a miluju tě, napsala dcera v dopise otci, který byl v Rusku odsouzen za „diskreditaci armády“. Nejčerstvější zprávy říkají, že byl na útěku zatčen v běloruském Minsku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bude to rok, co 12letá Maša z ruského Jefremova zarazila učitele, když v hodině výtvarné výchovy nakreslila protiválečný obrázek.

Byla na něm žena s ukrajinskou vlajkou, která chránila své dítě před ruskými raketami. Nad obrázkem bylo napsáno Sláva Ukrajině a Ne válce.

Události, které následovaly, jsou ukázkou toho, jak brutálně se Putinův režim může postavit k člověku – i dítěti –, který nesouhlasí s ruskou válkou proti Ukrajině. Od té doby, co Vladimir Putin rozběhl „speciální vojenskou operaci“, cenzura přitvrdila a represe zesílily.

Přišli si pro ně hned druhý den

Po Mášině odvážném – nebo prostě jen normálním – postoji přišel velmi rychle trest. Už druhý den ji a jejího otce Alexeje Moskaljova vzali na policii. Jemu dali pokutu 32 000 rublů za komentář na sociální síti:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější