Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebozí čeští muži. Páni kluci se v nových českých filmech a seriálech marně snaží stát chlapy

Jakub Prachař a Tereza Ramba ve filmu Buď chlap! Foto: Karel Cudlín
Jakub Prachař a Tereza Ramba ve filmu Buď chlap! Foto: Karel Cudlín

Na Twitteru byla nová česká komedie Buď chlap! ještě před premiérou nařčena ze šíření toxické maskulinity. Nejspíš kvůli plakátu či traileru, které mohou působit poněkud zavádějícím dojmem. Jestli totiž mají muži v této komedii nějaké vlastnosti, tak rozhodně nejsou toxičtí. Spíš takoví nijací, mamánkovití a marně se pokoušející dospět. To mají společné i s dalšími hrdiny filmových i televizních počinů poslední doby. Máme se o české (filmové) muže začít bát?

Film Buď chlap vstoupil do kin minulý týden s obří reklamní kampaní, na jeho plakáty lze narazit například v Praze prakticky na každém kroku. Snímek režiséra Michala Samira, který loni natočil oceňovanou minisérii Iveta, je dílem manželské producentské dvojice Moniky a Jana Schwarczových.

Ti mají společně na kontě i další úspěšnou komerční komedii posledních let, Matky, které před dvěma lety, uprostřed covidu, v masivní míře přitáhly diváky do kin. A lze předpokládat, že stejně se bude dařit i novince, která tentokrát proniká do mužského světa.

Po prvním víkendu se stal snímek Buď chlap! druhým nejnavštěvovanějším filmem českých kin po akčním thrilleru John Wick 4 a první místo v žebříčku mu uniklo jen o 71 diváků (celkem jich má po prvním víkendu 48 040). V předcovidových letech by to nijak závratný start nebyl, v roce 2023 ho ale lze považovat za velmi slušný.

Je mi s tebou dobře, ale chci chlapa

Hrdinou filmu je Pavel (Jakub Prachař), který žije s matkou, dvěma sestrami a jejich dětmi. Nástupce českých Honzů sedících za pecí či postav chcípáků z devadesátkových filmových počinů by nejspíš seděl doma v obklopení svých rodinných příslušnic dodnes, kdyby na večírku nenarazil na svou lásku z dětství Terezu (Tereza Ramba).

Jenže pohádka končí dřív, než začala. „Je mi s tebou dobře, ale potřebuju spíš nějakýho chlapa,“ touto větou Tereza odstartuje sled událostí, který Pavla vrhne do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Seriály

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější