Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fico, Trump i Netanjahu musí usilovat o konec demokracie. Nemají jinou možnost

Expremiér a šéf strany Směr Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Expremiér a šéf strany Směr Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Komentář Martina M. Šimečky: Z vývoje v USA, v Polsku, v Indii či v Izraeli je už zřejmé, že autoritářský populismus a demokracie se nesnesou a čeká nás souboj jednoho systému proti druhému, který nemůže skončit remízou či dohodou o neútočení.

Roberta Fica policie obvinila ze založení zločinecké skupiny, ale na podzim loňského roku ho před soudním procesem zachránila generální prokuratura a paragraf 363. Fico se přesto chová tak, jako kdyby mu hrozilo vězení, a proto podřídil politiku, jejímž smyslem by měl být veřejný zájem, svému osobnímu zájmu zůstat na svobodě.

Jedinou možností, jak toho jistě dosáhnout, je dostat se k moci a zavést autoritářský režim, kterým si zajistí beztrestnost. Fico se s tímto plánem stává součástí světového trendu, kdy se autoritáři snaží svrhnout demokracii, protože ta je existenčně ohrožuje.

To je případ i amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který usiluje o znovuzvolení v roce 2024. Obává se totiž vězení; v jednom případě za finanční podvod, v jiném za podněcování násilí, když burcoval dav k útoku na americký Kapitol v lednu 2021. V bezpečí se bude cítit jen tehdy, pokud ve volbách zvítězí a ovládne justici.

O totéž se nyní snaží izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který čelí žalobě za korupci. Chce se vyhnout trestu ovládnutím justice, a ohrožuje tak nejen demokracii, ale i bezpečnost samotného státu, když mu vzdorují nejen davy lidí na náměstích, ale také část armády.

Ještě nedávno jsme mohli sledovat metody, jakými se populisté dostávají k moci a jak ji zneužívají. Mohli jsme sledovat i jejich volební prohry, jako v případě Fica nebo Trumpa, dokonce se zdálo, že autoritářský populismus může být jen jakousi chřipkou demokracie, ze které se zase zotaví.

Jenže příklady Trumpa, Fica či Netanjahua ukazují, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Indie

Izrael

Justice

Slovensko

Turecko

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější