Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (398. den): Ruské letectvo ničí Avdijivku. Našlo způsob, jak pomoct pozemním jednotkám

Ukrajinští vojáci u Bachmutu. Foto: ČTK
Ukrajinští vojáci u Bachmutu. Foto: ČTK
  • V čem je Avdijivka jiný případ než Bachmut a co s tím má společného ruské letectvo.
  • V Bachmutu je stále krize, ale ruský postup připomíná konečnou fázi Hitlerovy snahy dobýt Stalingrad.
  • Část okupovaného Melitopolu byla po ukrajinském útoku bez elektřiny.
  • Mapy dne – Avdijivka a Bachmut.
  • Videa dne bobr obsadil zákop a nechce se ho vzdát; ze silnice je jezero; letecký útok na Avdijivku; cesta mezi Melitopolem a Avdijivkou.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí z úterý 28. března. Situace na některých místech už může být jiná.

V čem je Avdijivka jiný případ než Bachmut a co s tím má společného ruské letectvo. Při pohledu na mapu je situace v Avdijivce a v přibližně dvojnásobně větším Bachmutu velmi podobná. Obě města ruské jednotky postupně obcházejí z jihu a ze severu s jasným cílem je obklíčit.

Válečný zločinec Igor Strelkov prakticky od začátku kritizuje způsob, jakým Rusové na Avdijivku útočí. I během uplynulého víkendu napsal, že generálové „likvidují poslední zbytky bojeschopné doněcké pěchoty (myslí tím jednotky separatistické doněcké republiky) doplněné ruskými dobrovolníky a mobilizovanými záložníky“.

Podle Strelkova útoky probíhají den za dnem stejným způsobem a se stejným výsledkem v podobě minimálních zisků, ale velkých ztrát. V minulosti několikrát použil výraz, že se rozbíjejí o zeď. Avdijivka se totiž na válku chystala devět let a je těžce opevněná. „Nelze očekávat, že Avdijivka bude obklíčena,“ tvrdí nyní Strelkov.

Horší obraz ale přinesla analýza v Rusku pronásledovaného nezávislého webu Meduza, který je jednoznačně proti válce a Rusko považuje za jejího viníka. Článek vyšel v úterý a podrobně se věnuje vysvětlení situace, v jaké jsou obránci města, co jim hrozí, proč je velmi důležité ruské letectvo a proč se zvýšila jeho účinnost na tomto bojišti.

Meduza tvrdí, že ačkoli ruská zimojarní ofenziva nedosáhla velkých územních zisků, z pohledu ruského velení smysl dává. Rusové totiž útočili postupně na více místech najednou (Kupjansk, Svatove, Kreminna, Siversk, Bachmut, Avdijivka, Vuhledar). Sice tím nedokázali na žádném místě dosáhnout velkého úspěchu, ale zároveň nutili ukrajinské velení reagovat a přesouvat zálohy z jednoho místa na druhé. Ruský generální štáb doufá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější