Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Bývalý Krejčířův spolupracovník chtěl inovovat svět financí. Teď vede spor o miliony korun

Obě společnosti se přou o miliony korun. Foto: Adobe Stock
Obě společnosti se přou o miliony korun. Foto: Adobe Stock

Dvě české finančně-technologické společnosti se dostaly do otevřeného obchodního sporu. Ten vyvrcholil návrhem na insolvenci platební společnosti Bancibo, jež se zabývala vydáváním platebních karet. Návrh podala společnost Glocin. Ta v minulosti investovala do projektu Xixoio prošetřovaného policií. Zakladatel Glocinu dříve spolupracoval s odsouzeným podnikatelem Radovanem Krejčířem.

Firma Bancibo podnikatele Jiřího Kubelky již několik let působí na trhu platebních systémů. Vydávala platební karty nebo elektronické stravenky, zabývala se také zprostředkováním digitálních plateb.

V půlce roku 2021 začala spolupracovat s původem českým startupem Glocin, který má sídlo ve Velké Británii a vede ho podnikatel Aleš Kohoutek. Ten byl v minulosti odsouzen k vězení za pomoc k úvěrovému podvodu. Policie ho prošetřovala také jako člena gangu odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře.

Nyní se zaměřuje na investice do kryptoměn a dalších digitálních finančních nástrojů. Naposledy se o Glocinu hovořilo v souvislosti se společností Xixoio. Jak totiž již dříve zjistil Deník N, společnost vedená Kohoutkem do projektu Richarda Watzkeho vložila několik milionů korun.

Spolupráce Jiřího Kubelky a Aleše Kohoutka nakonec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podnikání

Technologie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější